REGION

Konobarisanje teže i od fizičkog posla

Avaz.ba

1.11.2017

Opće je poznato kako je Dragan Krapović odgovorio izazovima funkcije gradonačelnika crnogorske prijestonice turizma, a javnost će u Dnevnici imati priliku da vidi i na koji se način snalazi u koži svojih sugrađana koji obavljaju ugostiteljske, fizičke i slične poslove, pišu Vijesti.me.

Kao i ostalim učesnicima emisije koja se može pogledati srijedom od 20 sati na TV Vijesti, motiv za ovu jednokratnu profesionalnu transformaciju bilo je pomaganje onima čija je svakodnevica silom prilika mnogo manje sadržajna.

- U pitanju je bračni par sa četiri djevojčice koji je živio u skučenom prostoru, uz veoma teške životne uslove. Posebno mi je zadovoljstvo bilo da im pomognem i sada mi je srce na mjestu - istakao je Krapović.

Pošto je večerašnja emisija snimljena dok je ljetnja sezona još trajala, prvi čovjek Budve je svoje humanitarno nadničenje započeo na plaži Jaz.

- Sređivao sam ležaljke, plažni mobilijar, vozio gliser koji vuče gumu za sobom, slagao piće u šanku, čak su me i častili vožnjom na ovom čuvenom šarku - opisao je prvi radni zadatak.

Dan se nastavio ugostiteljskim poslovima u nešto drugačijem ambijentu, usluživao je goste restorana “Hedone” i spa centru hotela Tre Canne.

- Zatim sam u Carinvestu vozio kamion, utovarao pijesak, prevozio ga do druge destinacije, istovario gdje je trebalo... U laboratoratoriji sam sa njihovim stručnjacima kontrolisao kvalitet betona koji proizvode i pomagao u običnim fizičkim poslovima, poput pranja mješalica za beton - nabrojao je građevinska zaduženja.

Posljednji zadatak Krapović je sam osmislio - na njegovu molbu budvanska Gradska muzika je održala koncert na Trgu pjesnika u Starom gradu, dok su prolaznici priloge za porodicu kojoj je večerašnja Dnevnica pomogla ubacivali u za to predviđenu kutiju.

- Mislim da su zaista svirali fenomenalno, dugujem im veliku zahvalnost. I tu je skupljen značajan iznos sredstava, a i prethodno na svim ostalim lokacijama na kojima sam radio. Na kraju je rezultiralo sa blizu šest i po hiljada eura. Nakon toga smo, kao što to obično ide, u "Idei" trgovali za 250 eura, a oni su nam donirali još 250 u robi, i sve smo to ponijeli porodici zajedno sa novcem i papirima u vezi sa donacijama namještaja i određenih usluga - priča predsjednik općine Budva.

On je u okviru ove akcije radio za njega netipične poslove, pa je na pitanje da li je ranije imao iskustva u fizičkim, ugostiteljskim djelatnostima i šta mu je najteže palo, odgovorio je riječima:

- Konobarski posao je bio najizazovniji, jer nije nimalo lak. Uz to sam čovjek većih gabarita, a potrebna je određena spretnost da bi se to odradilo onako kako treba, elegantno. Međutim, iako ranije nisam radio kao konobar, imam određeno iskustvo u ugostiteljstvu i mislim da sam veoma dobro obavio ovaj zadak. U suštini, ništa od navedenog mi nije previše teško palo, jedino je cijeli dan snimanja u trajanju od 14 sati bio dosta zahtijevan sa više aspekata.

A, da često jednako dug gradonačelnički dan uloži u snimanje, Krapovića je motivisao humanitarni karakter emisije, koju je, kaže, i ranije pratio.

- Naravno, to je bio radni dan i nije bilo lako odvojiti vrijeme, ali ovo je išlo u humanitarne svrhe i na takav poziv nisam mogao da se oglušim. Bilo mi je veliko zadovoljstvo da se odazovem i nadam se da sam toj porodici koliko toliko unaprijedio uslove. Nije to nešto što je značajno s aspekta cijelog života, ali vjerujem im je u jednom periodu olakšalo neke tegobe. Posebno mi je zadovoljstvo bilo to što je emisija Dnevnica odličan format, a potvrđuje i nagrada koju je dobila prošle godine (priznanje "Iskra" za filantropiju)”, naveo je budvanski gradonačelnik, dodajući da mu je zadovoljstvo što je sam upoznao ljude koji rade na realizaciji Dnevnice, kao i da mu se čini da su uz prijateljsku saradnju napravili dobru emisiju.

Nemam želju za eksponiranjem, ali dužnost je pomoći

Krapoviću nije, kaže, prvi put da učestvuje u humanitarnim akcijama, ali je premijerno zvijezda takvog događaja.

- Iako sam političar, u ovom trenutku na lokalnom nivou, nemam preveliku želju za samopromocijom, ali opet smatram da dužnost svih nas da se uključimo u ovakve akcije i pomognemo koliko možemo - navodi on. 

Za razliku od dijela crnogorskih političara oko kojih je svojevrsni oreol nedodirljivosti i koje javnost ne vidi u životnim situacijama, mnoge njihove kolege često se trude da se suprotnim imidžom približe sa svojim glasačima. Na pitanje da li smatra da bi i Dnevnica mogla biti način da političar pokaže da je “dio naroda” i ujedno dobar marketinški potez, Krapović je odgovorio:

- Evo vidjet ćemo večeras kako će da izgleda emisija, kako sam ispao i kakav će efekat da postigne, međutim ja jesam, iako to izlizano zvuči, čovjek iz naroda. Smatram da se u ovo kratko vrijeme, godinu dana, ni mrvu nisam promijenio u odnosu na ono što sam bio, a mislim da to znaju i moji sugrađani, s obzirom na to da je Budva malo mjesto. Namam želju da eksponiranjem sebe ni marketinški ni na bilo koji načim, iako je to politički, naravno, neophodno jer kada se kandidujete morate djelovati u tom pravcu, ali ništa više od toga.​

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.