REGION

Đukanović: Nije isključena kandidatura za predsjednika

Avaz.ba

18.11.2017

Demokratska partija socijalista (DPS) će na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori predložiti dovoljno kvalitetnog kandidata, s kojim će ostvariti važnu političku pobjedu i učvrstiti evroatlantski smjer Crne Gore, kazao je lider DPS-a, Milo Đukanović.

On je, u intervjuu za Večernji list, rekao da njegova kandidatura na predsjedničkim izborima nije isključena.

Tekovine Crne Gore

Kako je kazao, svojih 25 najboljih godina dao je da se dođe do onoga što se danas smatra tekovinom savremene Crne Gore. 

To je, kako je naveo Đukanović, prije svega, vrijedno nacionalno i državno ostvarenje, a onda svakako i lično postignuće.

Kad god bude potrebno učiniti nešto da se to sačuva i unaprijedi, onda nikada neću biti u dilemi angažovati se ili ne - saopćio je Đukanović. 

Međutim, kako je rekao, uvjeren je da će DPS na predstojećim predsjedničkim izborima "predložiti dovoljno kvalitetnog kandidata sa kojim će ostvariti važnu političku pobjedu i učvrstiti evroatlantski smjer Crne Gore". 

Ozbiljnije se posvetio stranci 

Na pitanje čime se bavi proteklih godinu, otkad nije na izvršnoj političkoj dužnosti, i da li je i daljnje aktivni kreator crnogorske politike, Đukanović je odgovorio da se i dalje dominantno bavi politikom, sada sa pozicije predsjednika vladajuće stranke.  

Kako je rekao, već dugo vremena je na tom poslu, koji je najčešće obavljao uz dužnost predsjednika Vlade.  

- Posljednju godinu sam napokon u prilici da se ozbiljnije posvetim samo stranci. To vrijeme je prošlo uglavnom u analizi rada, otklanjanju određenih nedostataka, obnavljanju stranke i izgradnji novih struktura koje su neophodne svakoj modernoj političkoj partiji - navodi Đukanović.

O BiH i regionu

Upitan što crnogorski ulazak u NATO znači za regiju, Đukanović je rekao da je, kada je u pitanju regija, uvjeren da je za stabilnost ključan izlazak iz stanja zaostalosti, o kom sam govorio.

Na pitanje kako gleda na političke i međunacionalne napetosti u Bosni i Hercegovini (BiH) i da li smatra da treba istrajati na dejtonskoj konfiguraciji BiH ili je taj sporazum podložan reviziji, Đukanović je odgovorio da se napetosti se ciklički ponavljaju „ako ne isušite baru koja ih porađa. Ne kažem da se ta bara istorijskog i ekonomskog zaostajanja mogla isušiti u posljednjih 22 godine, ali je činjenica da se nije napravilo dovoljno“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.