REGION

Crna Gora: Presuda Mladiću korak ka pomirenju

Fena

23.11.2017

Presuda kojom je nekadašnji komandant vojske RS Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora korak je ka pomirenju svih naroda regije, ali i postizanju pravde za sve žrtve ratova na području bivše Jugoslavije, ocijenili su jučer u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori.

Vladajuću koaliciju čine Demokratska partija socijalista čelnika Mile Đukanovića, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrati, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Albanska alternativa.

Socijaldemokrati (SD) pozdravljaju presudu Međunarodnog suda u Hagu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor za počinjene najgnusnije zločine u koje spadaju genocid i zločin protiv čovječnosti.

"Ono što svakako treba biti težnja u budućnosti je suočavanje s prošlošću i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina, u cilju sprječavanja stvaranja etničke netrpeljivosti", poručuju iz SD.

Presudom Ratku Mladiću data je historijska ocjena i za one koji su pomagali zločinački sistem i ovog ratnog zločinca, vojno, finansijski ili medijski, ocijenila je opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore.

"Nadamo se da doživotna robija za genocid i ratni zločin neće ostati samo na tome da je balkanski krvnik u zatvoru do kraja života, već ova izrečena kazna treba pomoći svima u regiji u suočavanju s istinom i pomoći u emancipaciji građana i društva kao cjeline", kazao je potpredsjednik SDP-a Almir Rebronja.

Bošnjačka stranka (BS) pozdravila je presudu Haškog tribunala.

"Najteža kazna - doživotnog zatvora jedini je pravičan ishod sudskog postupka za izvođača genocida i zločina u Bosni i Hercegovini, najvećeg koji se dogodio u Evropi, poslije Drugog svjetskog rata", kažu u BS.

I Liberalna partija (LP) pozdravila je presudu Međunarodnog suda u Hagu kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Ocijenjeno je da je tim hiljadama žrtava i njihovim majkama konačno dopušten makar trenutak mira i osjećaja da je pravda ipak dostižna i da će zlo uvijek odgovarati i biti poraženo.

U toj stranci smatraju da je to jedini način da bude pobijeđen populizam, politički radikalizam i nova buđenja nacionalizma, klerikalizma i šovinizma, koji su stalna prijetnja slobodnom društvu.

Crnogorski mediji jučer i danas su na udarnim mjestima izvještavali o presudi Mladiću i reakcijama u regiji i u svijetu. Pojedini mediji poput RTV Crne Gore imali su pored Haga i specijalnog izvjestitelja iz Srebrenice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.