REGION

Marković: Crna Gora i Kosovo imaju odlične odnose

Agencije

4.2.2018

Crna Gora i Kosovo imaju odlične odnose i nemaju otvorenih pitanja, a što se tiče pitanja demarkacije - to je za nas okončano, izjavio je crnogorski premijer Duško Marković pred posjetu Kosovu, planiranu za 6. februar.

- Demarkacija je okončano pitanje za Crnu Goru. Sporazum o demarkaciji potpisale su obje države, a Crna Gora je isti sporazum ratificirala u Skupštini. Mi smo završili našu obavezu. Vjerujem da će i Skupština Kosova ratificirati taj sporazum što prije. Odlaganje ne pomaže rješenju - kazao je crnogorski premijer za RTK.

Naveo je da demarkaciju ne vidi kao pitanje koje ugrožava odnose dvije zemlje, koji su, smatra, odlični.

Marković je istakao da pitanje demarkacije nije u njegovoj agendi tokom jednodnevne posjete Kosovu, ali ako domaćin traži, razgovarat će se i o tome.

Crnogorski premijer je rekao da njegova zemlja želi da vidi Kosovo u EU i NATO-u i da će na tom putu podržavati i pomagati institucije Kosova, u onoj mjeri u kojoj to budu zahtijevale kosovske vlasti.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Crna Gora ponovo razmotri Sporazum o demarkaciji granice s Kosovom, Marković je odgovorio odrečno i dodao da Crna Gora nije uzela ni centimetar kosovske teritorije i da dalji pregovori nisu mogući.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.