REGION

Premijer Crne Gore Duško Marković u posjeti Kosovu

( Printscreen)

Avaz.ba

6.2.2018

Premijer Crne Gore Duško Marković će na poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja boraviti u jednodnevnoj posjeti Kosovu, objavljeno je u Prištini.

Marković će se sastati i s predsjednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem. 

Ovo će biti prva posjeta nekog od crnogorskih premijera Kosovu od 1999. godine.

Kako je najavljeno iz Vlade Kosova, premijera Markovića će na prištinskom aerodromu dočekati prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i ambasadori dvije zemlje Skender Durmiši i Ferhat Dinoša.

Ispred zgrade Vlade Kosova premijeru Markoviću će biti priređen doček sa najvišim državnim počastima uz intoniranje himne dvije zemlje i obilazak počasnog bataljona Sigurnosne snage Kosova.

Poslije sastanka dvojica premijera će održati zajedničku konferenciju za medije.

Poslije toga, crnogorskog premijera će primiti predsjednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji.

Premijer Marković će se u industrijskoj zoni Prištine susresti s predstavnicima kompanija s Kosova koje rade u zemljama regiona.

U intervju za RTK pred posjetu Kosovu, premijer Marković je rekao da Kosovo i Crna Gora imaju odlične odnose i nemaju otvorenih pitanja, a o demarkaciji granice je rekao da je to pitanje za Podgoricu okončano.

- Demarkacija je okončano pitanje za Crnu Goru. Sporazum o demarkaciji su potpisale obje države, a Crna Gora je sporazum ratificirala u Skupštini. Mi smo završili našu obavezu. Vjerujem da će i Skupština Kosova ratifikcirati taj sporazum što prije. Odlaganje ne pomaže rješenju - rekao je crnogorski premijer za RTK.

On je dodao da demarkaciju ne vidi kao pitanje koje ugrožava odnose dvije zemlje, koji su, kako on smatra, odlični.

Marković je rekao da pitanje demarkacije granice nije na njegovom dnevnom redu tokom posjete Kosovu, ali ako njegov domaćin bude tražio, razgovarat će se i o tome, prenosi B92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.