REGION

Češka želi jače ekonomske veze sa Crnom Gorom

CdM

7.2.2018

Češka je zainteresirana za produbljivanje ekonomskih veza sa našom zemljom i jače prisustvo njenih kompanija i investitora u Crnoj Gori, poručeno je tokom posjete češkog ambasadora Karela Urbana Privrednoj komori Crne Gore i razgovora sa predsjednikom Vlastimirom Golubovićem.

- Crna Gora je prepoznatljiva turistička destinacija koja ima šta da ponudi češkim turistima i sigurno je da ima dovoljno prostora za povećanje broja posjetilaca iz ove zemlje - saglasni su sagovornici.

Golubović je predstavio ekonomske prilike u našoj zemlji, strukturu privrede, te pravce daljeg razvoja. Poseban osvrt bio je na robnoj razmjeni dvije zemlje koja, iako bilježi trend rasta, pokazuje smanjenje izvoza iz Crne Gore u Češku.


Predsjednik Komore se osvrnuo i na ono što je u prethodnom periodu realizirano kao plod saradnje Crne Gore i Češke. Pored ostalog to su mini-hidroelektrana Vrelo, puštena u rad 2015. godine, saradnja OHL-AŽD i Željeznica Crne Gore, niz studija i projekata u oblasti voda i komunalne infrastrukture.

Tokom razgovora, domaćin je prezentirao projekte čija je realizacija u toku, a od kojih se očekuju multiplikativni efekti, kao što su gradnja auto-puta, ulaganje u energetska postrojenja posebno ona za proizvodnju iz alternativnih izvora.

Prema riječima ambasadora, Češka je posebno zainteresirana za produbljivanje ekonomskih veza, te povećanje prisustva kompanija i investitora u Crnoj Gori. Smatra da nam njihov know – how u oblasti energetike i otpadnih voda može biti od velike koristi, budući da je i Češka prije više od 15 godina bila pred sličnim izazovima sa kojima se susreće Crna Gora sada.

Ambasador je u razgovoru najavio da Češka u narednom periodu ima u planu pokretanje i realiziranje novih projekata na teritoriji Zapadnog Balkana, naglašavajući da njene kompanije Crnu Goru prepoznaju kao veliku poslovnu priliku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.