Projekt ''100 najvećih'' od ove godine i u Crnoj Gori

Saopćenje za javnost
14.02.2018 09:14

Projekt ''100 najvećih'', koji "Poslovne novine" iz Sarajeva realiziraju više od 30 godina, izašao je van granica naše zemlje i od danas zvanično postao regionalni. Naime, potpisivanjem franšiznog ugovora između "Poslovnih novina" d.o.o. s kompanijom "BI Consulting" d.o.o. iz Podgorice ove godine će se prvi put realizirati projekt ''100 najvećih u Crnoj Gori'', kako je najavljeno na konferenciji za medije koja je održana u Podgorici, u Crnoj Gori. 

"Poslovne novine" već tradicionalno organiziraju Izbor ''100 najvećih u privredi BiH'' što je jedan od projekta od nacionalnog značaja koji afirmira razvoj i bolji poslovni ambijent za cjelokupnu privredu Bosne i Hercegovine. I ove godine suorganizator gala svečanosti na kojoj će se dodijeliti priznanja najboljim kompanijama u našoj zemlji je Vanjskotrgovinska komora BiH. 

Podsjetimo da je protekle godine, na 30-tu godišnjicu postojanja Projekta gala svečanost Izbora ''100 najvećih u BiH'' u Sarajevu okupila preko 400 vodećih privrednika, menadžera i predstavnika vladinih zvaničnika, kao i diplomatskog kora. Time se ovaj događaj etablirao među vodeće privredne događaje u našoj zemlji. U sklopu projekta je i istoimena specijalna publikacija u kojoj su lani prvi put rangirane i kompanije iz zemalja regiona, kao i one iz vodećih industrijskih grana. 

Važnost rangiranja najboljih i uspješnih kompanija i isticanje pozitivnih priča dugogodišnja je misija "Poslovnih novina", koje kroz ovaj i ostale svoje projekte, stavljaju akcenat na važnost praćenja informacija o poslovanju kompanija i ekonomske tokove, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu. 

Upravo je to i cilj projekta ''100 najvećih u Crnoj Gori'', koji će doprinijeti razvoju i jačanju pozitivne poslovne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najuspješnijih kompanija i poslodavaca. O važnosti ovog projekta u Crnoj Gori govori i činjenica da ga provajder poslovnih informacija "BI Consulting" realizira u partnerstvu s Crnogorskim ministarstvima finansija i ekonomije, te uz pokroviteljstvo "Societe Generale Montenegro". 

Također, ovaj projekt će omogućiti veću prepoznatljivost i promociju onim crnogorskim kompanijama koje iskoriste pravo da se Pečatom ''100 najvećih u Crnoj Gori'' predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u Crnoj Gori i regiji, a naravno, na ovaj način će se otvoriti i mogućnost povezivanja s najuspješnijima u BiH.

Ratko Nikolić, osnivač "BI Consultinga", koji je prepoznao značaj ovog projekta i odlučio da ga pokrene u Crnoj Gori, na današnjoj pres-konferenciji je rekao: ''Projekt ''100 najvećih u Crnoj Gori'' se prvi put realizira u Crnoj Gori, po franšizi "Poslovnih novina" iz Sarajeva. Na bazi jasnih parametara iz finansijskih izvještaja za poslovnu 2017. godinu, izdvojit ćemo po 100 najvećih od mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i sva velika preduzeća, sve njih rangirati po jasnim i javno dostupnim poslovnim parametra iz njihovih uredno predatih finansijskih izvještaja: ukupnim prihodima, realiziranoj neto dobiti i broju zaposlenih. Također, izdvojit ćemo i po prihodu rangirati po 20 preduzeća iz 10 ključnih poslovnih djelatnosti, a sve njih objaviti u ekskluzivnoj godišnjoj publikaciji. U ovom ekskluzivnom, kolekcionarskom izdanju mjesto će naći i sva značajna poslovna dostignuća u prethodnoj poslovnoj godini. 

Publikacija ''100 najvećih u Crnoj Gori'' će biti predstavljena javnosti na gala svečanosti u maju 2018. godine, kada će se u Podgorici okupiti preko 300 vodećih crnogorskih privrednika i vlasnika kompanija, te državnog vrha i predstavnika diplomatskog kora.

- I pored brojnih ograničenja, objektivnih i subjektivnih barijera u poslovanju, treba istaći da u Crnoj Gori postoji značajan broj kompanija koje u kontinuitetu postižu značajne rezultate i nije ih mali broj. Mišljenja smo, a na istoj ideji smo se okupili s našim partnerima, da takve kompanije zaslužuju priznanje i poštovanje šire društvene zajednice, zbog čega je ovaj projekt posvećen baš njima - zaključio je Nikolić. 

Na konferenciji za medije u Podgorici danas su govorili još i mr. Nemanja Katnić, državni sekretar u Ministarstvu finansija Crne Gore, mr. Radosav Baćko Babić, generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Crne Gore i Samo Jovićević, direktor Sektora za poslovanje s privredom "Societe Generale Montenegro".

Državni sekretar mr. Nemanja Katnić, govoreći o važnosti projekta, istaknuo je da se na ovakav način promovira i značaj finansijskog izvještavanja iz perspektive privatnog sektora i države, kao korisnika informacija sadržanih u izvještajima.

Prema riječima Emila Kučkovića, direktora "Poslovnih novina" iz Sarajeva, širenje ove pozitivne ideje dokaz je da priče o uspjehu kompanija ne poznaju granice. Kako dodaje Kučković: 

- Ovoliki interes i pozitivna energija kojom je okružen projekt ''100 najvećih'' i nama daje dodatnu obavezu da ga dodatno razvijamo i nastojimo uključiti što veći broj kompanija iz regije. Na ovaj način ne samo da ćemo pričati pozitivne privredne priče nego i stvoriti kvalitetnu platformu za povezivanje privrednika što će zasigurno doprinijeti i razvoju kompletne ekonomije na ovom području. 

Pomenimo na kraju da će se 31. Izbor ''100 najvećih u BiH'' u septembru ove godine održati u Sarajevu, kada će se tradicionalno dodijeliti priznanja najboljima u privredi. 

Tagovi

Crna Gora

Oglasi

NA VRH