REGION

Probijena još dva tunela na dionici autoputa Bar - Boljare

Avaz.ba

22.2.2018

Na trasi prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare probijena su još dva tunela, Mrki krš i Mala trava, koji se nalaze na sekciji 3 (Lopate), saopćeno je danas iz kineske kompanije CRBC koja je izvođač radova na oba probijena tunela.

U saopćenju se dodaje da je do sada završen proboj šest od ukupno 16 tunela na dionici Smokovac–Uvač–Mateševo.

Iz kompanije su kazali da je tunel Mrki krš probijen za deset mjeseci, a ukupna dužina obje cijevi ovog tunela je oko 1,4 kilometra.

-Izgradnja tunela Mala trava, čije su cijevi dužine 1.8 i 1.9 kilometara, počela je u oktobru 2016. godine. Mala trava je, ujedno, do sada najduži probijeni tunel na autoputu i jedan od najizazovnijih u građevinskom smislu. Tuneli Mrki krš i Mala trava prvi su probijeni tuneli na Sekciji 3. Skoro cijelu ovu sekciju odlikuju izuzetno teški geološki uslovi u kojim se izvode radovi, pa je proboj tunela ovdje veliki izazov u građevinskom smislu. Na ovim tunelima nastavljamo postavljanje sekundarne obloge na tunelskim cijevima - saopćeno je iz CRBC.


Dodali du da je na Sekciji 3 ostalo da se probiju tuneli Đurilovac i Kosman, koji je jedan od najdužih i najzahtjevnijih objekata na cijeloj prioritetnoj dionici.

-Pored tunela, na ovoj sekciji gradi se još osam mostova. Na cijeloj trasi do sada je završen i proboj tunela: Mrke (sekcija 1), Klopot i Vilac (sekcija 2) i Jabučki krš (sekcija 4). Ukupno, do sada je probijeno oko 13,4 kilometara tunela na prioritetnoj dionici autoputa - rekli su iz CRBC.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.