REGION

Crnogorska policija pronašla oproštajno pismo Jaukovića

Fosmedia.me

23.2.2018

Crnogorska policija je prilikom pretresa stana Dalibora Jaukovića, koji je bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, pronašla oproštajno pismo na šest strana, ispisano rukom.

U pismu Dalibor Jauković, između ostalog, moli porodicu i rođake da “mu oproste zbog onoga što će uraditi“, i opisuje lične i političke stavove.

U prvim reakcijama, istražitelji smatraju da je riječ o svojevrsnoj oporuci, oproštajnom pismu koje obično ostavljaju ljudi spremni da sebi oduzmu život.

Upravo to pismo moglo bi pružiti odgovor o Jaukovićevom motivu da počini napad na strano diplomatsko predstavništvo i presudi sebi.

Pismo će vještačiti forenzičari, ali će ga detaljno analizirati i profajleri: ukoliko se pokaže autentičnim, bit će to jasan trag istražiteljima. Jauković je živio s majkom i bratom.

U toku dosadašnje istrage, osim pronalaska oproštajnog pisma, rekonstruirano je kretanje i ponašanje Dalibora Jaukovića neposredno prije napada.

Jauković se kretao iz pravca Sportskog centra prema raskrsnici, kod semafora je prešao pješački prijelaz ulice Ivana Milutinovića, potom Bulevar revolucije i stupio na trotoar kod ograde dvorišta Ambasade, odakle je bacio bombu. Prešao je potom ulicu Džona Džeksona i na zemljanom terenu preko ulice aktivirao drugu bombu.

Detaljnom pretragom terena nisu nađeni zatvarači ručnih bombi, što istražitelje navodi na zaključak da je Jauković u džepovima jakne rukama držao bombe spremne za aktiviranje. Prema saznanjima Pobjede, nadzorne kamere postavljene kod Ambasade SAD mogle su da snime bacanje prve bombe i istraga će precizno utvrditi je li zatvarač bombe bio ranije izvađen.

Podsjećamo, napad na Ambasadu SAD u Podgorici osudili su najviši crnogorski zvaničnici kao i političke partije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.