REGION

Stejt department: Sarađujemo s policijom Crne Gore

Nojert: Nastavlja se istraga motiva napadača

Avaz.ba

23.2.2018

Portparol Stejt departmenta Heder Nojert (Heather Nauert) je povodom napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori izjavila da Ambasada u Podgorici blisko sarađuje s policijom.

- Možemo potvrditi da je napadač poginuo na licu mjesta, po svemu sudeći, od svoje eksplozivne naprave. Naša ambasada nema indikacija da je napad dio tekuće prijetnje, iako se nastavlja istraga motiva napadača. Iz predostrožnosti, konzularne operacije zatvorene su za danas, ali je Ambasada otvorena za hitne usluge za američke državljane - rekla je Nojert.

Ona je dodala će konzularno odjeljenje biti otvoreno samo za hitne usluge i u petak, dok će termini za izdavanje viza biti uskoro zakazani.

- SAD žele da izraze zahvalnost zbog bliske saradnje s našim saveznikom i dugogodišnjim partnerom, crnogorskom vladom. Želimo zahvaliti lokalnoj policiji zbog brze reakcije na licu mjesta i profesionalizma u tekućoj istrazi. Američka ambasada nema promjena u svojim preporukama, kojima se američkim državljanima savjetuje da koriste normalnu dozu opreza kada posjećuju Crnu Goru - navela je Nojert. 

Crnogorska policija jučer je potvrdila da je bivši vojnik Vojske SRJ Dalibor Jauković bacio bombu na Ambasadu SAD u Podgorici, a potom izvršio samoubistvo. Na Facebook profilu Jaukovića objavljeno je da je on bivši vojnik koji je odlikovan medaljom za zasluge u domenu odbrane i sigurnosti u SRJ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.