REGION

Jauković u pismu poručio: Izvinite svi koji me cijenite

Vijesti.me

24.2.2018

Dosadašnja istraga crnogorskog tužilaštva i policije nije pokazala da je 43-godišnji Dalibor Jauković bombom napao Američku ambasadu kao član neke za to formirane organizacije, saznaju "Vijesti".

On je, između ostalog, u pismu na desetak stranica, koje je pronađeno tokom pretresa njegovog stana, napisao da nema želju da živi.  

Jauković, učesnik rata na Kosovu 1999., bacio je bombu na ambasadu SAD u Podgorici tačno deset godina nakon što je zapaljena Američka ambasada u Beogradu 2008., neposredno poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, a zatim drugom bombom sebi oduzeo život.

Izvinite svi koji me cijenite. A znam da vas ima - navodi se u njegovom pismu. U toj rečenici je naknadno precrtao riječi "volite i".  

Na toj stranici napisao je i rečenicu: "Ja prevarant neću bit'. Tako nemam želju da živim."

Cijelo pismo je konfuzno napisano i u njemu on piše da se protivi ulasku Crne Gore u NATO, koliko je ogorčen zbog toga i da će njegov napad na Ambasadu biti njegov odgovor na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.  

Pismo je tužilaštvo predalo vještaku grafološke struke, koji će utvrditi da li ga je pisao Jauković.

Policija je preksinoć i jučer pretresala više lokacija na kojima žive ili rade osobe povezane s Jaukovićem istražujući da li je Podgoričanin u samobilački napad na Ambasadu krenuo sam ili kao član neke šire organizacije. 

Izvor "Vijesti" iz sigurnosnih službi kazao je da se sada već s velikom sigurnošću može reći da je Jauković djelovao sam. Još je otvoreno pitanje da li ga je i ko podstakao na takav čin. On je između srijede i četvrtka bacio bombu M75 u dvorište Ambasade s udaljenosti od pet-šest metara. Bomba nije nikoga od zaposlenih u Ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu. Nakon toga, Jauković je prešao ulicu i na poljani prekoputa Ambasade ubrzo aktivirao drugu bombu i ubio se.

Ambasada je jučer bila otvorena kao i obično za izdavanje viza i posjete, iako uz snažne mjere osiguranja i pojačano prisustvo naoružane crnogorske policije.


Posjeta ambasadi

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović jučer je nakon posjete ambasadi najoštrije osudio napad i naglasio da je Vlada preduzela sve mjere da istraži slučaj, zajedno s američkim prijateljima, i zaštiti sva diplomatska predstavništva u zemlji.

„Crna Gora je dobar domaćin svojim gostima. Mi želimo da se oni osjećaju sigurno u našoj zemlji. Sjedinjene Američke Države su naš partner, saveznik i prijatelj. Vjerujemo da ovaj tragičan događaj nije ugrozio osjećaj sigurnosti diplomatskih misija u Crnoj Gori, jer Crna Gora jeste sigurna zemlja i to će ostati“, poručio je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.