REGION

Predmet o napadu na Ambasadu SAD u Specijalnom tužilaštvu Crne Gore

Vijesti.me

Vijesti.me

7.3.2018

Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je predmet o bombaškom napadu, a potom samoubistvu Dalibora Jaukovića (43), Specijalnom državnom tužilaštvu, saopćeno je “Vijestima” iz ta dva tužilaštva.

U vezi pitanja koja se odnose na događaj kod Ambasade SAD u Podgorici, obavještavam vas da je Specijalnom državnom tužilaštvu, od strane Višeg državnog tužilaštva, dostavljen predmet na ocjenu, radi utvrđivanja da li u radnjama neke osobe postoje elementi krivičnih djela za koje je nadležno da postupa Specijalno državno tužilaštvo - saopćeno je "Vijestima" iz Specijalnog tužilaštva.  

Iz Višeg tužilaštva kazali su da su predmet, "nakon provedenih određenih mjera i radnji", dostavili na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu.   

Je li imao pomagače ili podstrekače

"Vijesti" nezvanično saznaju da su u tužilaštvu posebno fokusirani da utvrde da li je Jauković imao pomagače ili podsterkače.

Dosadašnja istraga crnogorskog tužilaštva i policije nije pokazala da je Jauković 22. februara bombom napao američku ambasadu kao član neke za to formirane organizacije, rečeno je nezvanično “Vijestima” prošle sedmice iz tužilaštva i službi sigurnosti.

Isti izvori su rekli da se sa velikom sigurnošću može reći da je Jauković djelovao sam, ali da će istraga koja je u toku pokazati da li ga je neko na takav čin podstrekavao i na bilo koji način mu pomogao.

Jauković je u dvorište ambasade bacio bombu M75 sa udaljenosti od pet-šest metara. Bomba nije nikoga od zaposlenih u ambasadi povrijedila, niti je napravila veću štetu u dvorištu. Nakon toga je prešao ulicu i na poljani preko puta ambasade aktivirao drugu bombu i ubio se.

Jauković, učesnik rata na Kosovu 1999, bacio je bombu na ambasadu SAD u Podgorici tačno deset godina nakon što je zapaljena Ambasada SAD u Beogradu 2008. godine, neposredno poslije proglašenja nezavisnosti Kosova, a zatim drugom bombom sebi oduzeo život. 

Policija je pretresom stana u kojem je Jauković živio sa majkom i bratom pronašla njegovo pismo u kojem se on, između ostalog, izvinio svima koji ga cijene.

U tom pismu, koje je sada predmet vještačenja, napisao je i da neće biti "prevarant".  

Cijelo pismo je konfuzno napisano i u njemu on piše da se protivi ulasku Crne Gore u NATO, koliko je ogorčen zbog toga i da će njegov napad na ambasadu biti njegov odgovor na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine.

Baković je pogrešno informirao javnost o nalazu DNK Jaukovića 

Jaukovićev identitet je, nekoliko sati nakon što je izvršio samoubistvo, potvrdio njegov brat, a ne analiza DNK, kako je to na pres konferenciji istog dana kada se dogodio napad saopštio šef kriminalističke policije Enis Baković.

Sagovornici “Vijesti” koji se bave tom vrstom analiza tvrde da je vrijeme koje je potrebno da se uradi DNK nalaz najmanje 48 sati.  

- I to samo ako se uzorak za analizu uzima iz tjelesnih tečnosti, što se u crnogorskom Forenzičkom centru ne radi - kazao je sagovornik “Vijesti”.

“Vijestima” iz policije nisu odgovorili na pitanja, koja su im poslata dan nakon napada, kada su Forenzičkom centru predati uzorci potrebni za DNK analizu pokojnog Jaukovića, ko je poslao zahtjev za DNK analizu i po čijem nalogu je ona rađena, kada je završena i kada je nalaz predat naručiocu.

Iz Višeg državnog tužilaštva je, na ista pitanja, odgovoreno “da o radnjama koje su preduzete u toku dosadašnjeg toka postupka, u interesu istrage, ne mogu saopćiti više detalja”. 

Međutim, nezvanični sagovornici “Vijesti”, i iz tužilaštva i iz policije, kazali su da je Baković pogrešno informirao javnost, jer DNK nalaz Jankovića nije bilo urađen, a u vrijeme kada je to Baković saopćio, oko 15 sati, stan u kojem je Jauković živio nije bio ni pretresen.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.