REGION

Vlada Crne Gore će za medresu u Podgorici izdvojiti pola miliona eura

CdM

8.3.2018

Vlada Crne Gore će, prema informacijama "Dnevnih novina", na današnjoj sjednici prihvatiti ugovor o finansiranju jedine srednje vjerske škole s javno važećim obrazovnim programom Medrese "Mehmed Fatih" u Podgorici. Time jedina licencirana vjerska škola postaje dio budžeta Ministarstva prosvjete.

Ugovor o finansiranju je 500.000 eura, i on će biti isplaćivan u mjesečnim ratama, za potrebe koje se pokrivaju i ostalim školama iz sistema obrazovanja: bruto plaće i druga primanja zaposlenih, tekući troškovi za materijale i usluge, održavanje i sl.

Ugovor će nakon toga potpisati direktor medrese Fuad Čekić i ministar prosvjete Damir Šehović.

Podsjećamo, priču o nelegalnim vjerskim školama pokrenuo je prošle godine reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, koji je tada govorio o određenom broju škola bez licence i bilo kakvog javno važećeg obrazovnog programa.

U javnosti se polemisalo i o tome ko kontrolira rad tih nelegalnih vjerskih škola, kao i koje od njih imaju licencu za rad. Ispostavilo se da jedina licencu, u smislu javno važećeg obrazovnog programa, ima upravo Medresa "Mehmed Fatih".

Ova medresa, koja je smještena u Tuzima, izvodi javno važeći program, pa se, kako je rečeno iz Ministarstva prosvjete, samim tim može finansirati iz budžeta.

- Odlukom Nacionalnog vijeća za obrazovanje iz 2015. godine utvrđena je punovažnost i jednaka vrijednost obrazovnog programa ove srednje vjerske škole s odgovarajućim javno važećim obrazovnim programom za opće srednje obrazovanje. Vlada Crne Gore je tako Zakonom o budžetu izdvojila sredstva za ovu namjenu - kazali su u ovom resoru.

Kako je nezvanično rečeno u Vladi, ovo je ne samo sistemsko prepoznavanje obrazovnih subjekata koji legalno funkcioniraju već i vid borbe protiv svih onih koji nemaju licence, tj. javno važeće obrazovne programe i ne žele biti dio sistema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.