PRATE EU I NATO

Marković: Odluka o ruskim diplomatima danas ili sutra

Radomir Petrić/Vijesti.me

Vijesti.me

27.3.2018

Premijer Duško Marković poručio je danas iz Bara da će se Vlada "danas ili sutra" odrediti o tome hoće li Crna Gora slijediti primjer drugih evropskih država i protjerati ruske diplomate.

Tokom boravka u Baru, crnogorski premijer je u društvu predsjednika opštine Zorana Srzentića i potpredsjednika Skupštine Crne Gore Branimira Gvozdenovića, koji je u vrhu DPS-a zadužen za Bar, rano popodne izašao među građane u naselju Zaljevo, gdje je obišao gradilište vodovoda za Sveti Ivan.

Ističući da ovaj dolazak "nije marketinške prirode", on je tom prilikom najavio niz infrastrukturnih projekata. 

- Veoma je važno da se kreće s ovim projektom vodosnabdijevanja, jer se tiče kvaliteta života svakog pojedinca na ovom prostoru. Moje prisustvo je potvrda i garancija Vlade da stane iza ovog, ali i drugih projekata o kojima smo govorili danas. Želimo rekonstruirati prugu Bar - Beograd, da ona bude brza pruga sve do Budimpešte. U 2019. želimo završiti prvu dionicu autoputa, i odmah nastaviti dionice do granice sa Srbijom, paralelno stvarajući pretpostavke za Jadransko-jonsku cestu, da Bar povežemo s ovim kapitalnim projektima koji nas povezuju s Evropom i na zapadu i na istoku. U Baru smo dogovorili stvaranje pretpostavki za rekonstrukciju puta Bar - Virpazar preko Sutormana, investicija vrijedi 20 miliona eura i ako ove godine dobijemo idejni projekt, on će u 2019. biti u kapitalnom budžetu - kazao je Marković u Zaljevu.

Na novinarsko pitanje hoće Vlada poštovati odluke evropskih zemalja koje su protjerale ruske diplomate, Marković je odgovorio da je država Crna Gora članica NATO-a "i najbolji kandidat za članstvo u EU i njen prvi naredni član", te da iz članstva u tim procesima proizilaze i obaveze za državu. 

- Te obaveze proizilaze iz slijeđenja evropske vanjske politike i solidarnosti i partnerstva sa članicama NATO-a. Ovo što se desilo u Londonu ukazuje na to da je odgovornost na ruskoj strani. Vidjeli ste snažnu reakciju međunarodne zajednice u cjelini, SAD i EU i drugih država. Naravno, Crna Gora kao odgovorna država i ozbiljan i solidaran partner će se danas ili već sutra i sama odrediti u odnosu na tu situaciju - rekao je Marković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.