SOLIDARNOST SA EU

Crna Gora protjerala ruskog diplomatu

Fena

28.3.2018

Crna Gora proglasila je jednog ruskog diplomatu za personu non grata i uskratila mu saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije, saopćila je Vlada Crne Gore.

"Vlada Crne Gore donijela je odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditiranog u Ambasadi Ruske Federacije za personu non grata i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori. O mjerama je informirano Ambasadu Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru", saopćeno je.

Crna Gora, kako se navodi, i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu s mjerama poduzetim od članica Evropske unije i NATO-a, a "u vezi s djelovanjem Rusije i napadom nervnim plinom na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti s britanskim partnerima, odmah jasno osudila".

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je jučer da je Crna Gora u obavezi da slijedi politiku Evropske unije i da bude solidarna s NATO članicama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.