CRNA GORA

Sadiković i ranije bio meta, država gubi korak s organiziranim kriminalom

Avaz.ba

2.4.2018

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) izražava zabrinutost zbog eksplozije u blizini kuće novinara "Vijesti" i člana Upravnog odbora Udruženja Seada Sadikovića i, po ko zna koji put, traži da se procesuiraju napadači na novinare i rasvijetle eksplozije.

- U trenutku kada se svakodnevno dešavaju ubistva i eksplozije u državi, sigurnosni organi i Tužilaštvo potvrđuju nemoć i neznanje, kao i činjenicu da država gubi korak s organiziranim kriminalom. O tome postoji i zvanični dokument ANB, čiji su dijelovi ranije citirani u medijima. Sada događaji, nažalost, potvrđuju da je kriminal uzeo maha i da se kriminalci posljednjih dana oglašavaju svaki put kada sigurnosni organi pokušavaju da im zaprijete - navodi se u saopćenju DPNCG-a.

Eksplozivna naprava aktivirana je nešto prije ponoći ispred kuće novinara Seada Sadikovića u Bijelom Polju.

- Kolega Sadiković je zbog istraživačkog novinarstva bio meta prijetnji koje je prijavio policiji pa očekujemo da ona ima minimum znanja i sposobnosti da otkrije ko postavlja eksplozive ispred kuća novinara, ili auta sigurnosno intersantnih osoba. U znanje, rad, ali i dobre motive policije i Tužilaštva, međutim, postoji bojazan, jer ovog mjeseca zastarijeva neistražena eksplozija ispred kuće kolege Tufika Softića, kao i teško prebijanje u svom domu bivšeg novinara Mladena Stojovića. Zbog čega da vjerujemo da će ovaj put biti drugačije, kad ni tužioci ni policija odgovorni za propuste ranijih istraga nikada nisu za to kažnjeni? - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.