CRNA GORA

Vrhovni sud pravomoćno oslobodio Duška Šarića i Jovicu Lončara

Vijesti.me

Vijesti.me

2.4.2018

Vrhovni sud Crne Gore pravomoćno je oslobodio Pljevljake Duška Šarića i Jovicu Lončara optužbi da su oprali 19,3 miliona eura, saznaju TV Vijesti.

Ovo je druga presuda za pranje novca koja je pala i sada će država, kao i u slučaju porodice Kalić, osim što će im isplatiti naknadu za hapšenje, vratiti i višemilionsku imovinu oduzetu nakon pokretanja istrage protiv njih i platiti gubitak koji je nastao njenim oduzimanjem.

Iz Vrhovnog suda zvanično potvrdu nije bilo moguće dobiti.

- Vrhovni sud Crne Gore donio je odluku u predmetu Kž. I. br. 2/18, u kojem su okrivljeni Jovica Lončar i Duško Šarić. Odluka će biti javno objavljena na našoj internet-stranici početkom naredne sedmice - piše u odgovoru koji je TV Vijesti dostavila Sonja Boreta, sekretar Vrhovnog suda Crne Gore.

Šarića i Lončara Apelacioni sud u Podgorici oslobodio je optužbi u septembru prošle godine.

Presudu u Apelacionom sudu je tada izrekao sudija Zoran Smolović. To je bila četvrta presuda Pljevljacima. Nakon što je Apelacioni sud ukinuo i treću osuđujuću, kojom su Šarić i Lončar bili osuđeni na pet i po godina zatvora, postupak protiv optuženih, kako to zakon predviđa, počeo je iznova, ali pred ovim sudom.

Optuženi su od početka negirali krivično djelo koje im se stavljalo na teret.

Advokat optuženih Borivoje Đukanović tada je u završnoj riječi istakao da je protiv Šarića i Lončara "svih sedam godina, koliko traje postupak, vođena nezapamćena medijska haranga", te da je i tužilac ranije prekršio pretpostavku nevinosti izjavom datom medijima da "očekuje strožiju kaznu za okrivljene".

Đukanović je tada kazao da je optužnica "fiktivna konstrukcija" i da je optužba "uzalud pretendirala na dokazanosti krivice optuženih, kada je svim sredstvima tokom postupka neskriveno pokušavala da spriječi dokazivanje istine".

Duško Šarić uhapšen je 16. novembra 2010. godine u Pljevljima nakon što su italijanske vlasti izdale nalog za njegovo hapšenje u međunarodnoj akciji "Loptice".

Lončar je uhapšen u maju 2011. godine u Podgorici.

Optužnicu protiv njih 2012. godine podigla je Đurđina Nina Ivanović, specijalna tužiteljica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.