AFERA Nakon trovanja Sergeja Skripala

Zvanično: Rusija protjeruje crnogorskog diplomatu

CdM
02.04.2018 20:10

Rusko ministarstvo vanjskih poslova i zvanično je saopćilo da će Moskva protjerati jednog crnogorskog diplomatu, javlja Reuters.

CdM je već pisao o tome da će Moskva protjerati jednog crnogorskog diplomatu nakon što je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov najavio da će Rusija protjerati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu mjeru primijenile prema ruskom diplomatskom osoblju nakon trovanja Skripala.

Crna Gora je prošle sedmice objavila da će, nakon trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije, podržati Veliku Britaniju, koja je za taj slučaj optužila Moskvu.

Vlada Crne Gore je zato jednog ruskog diplomatu proglasila nepoželjnom osobom te uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori.

Odluka je donesena u koordinaciji sa saveznicima iz EU i NATO saveza.

- O mjerama je obaviještena Ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru.

Crna Gora i ovu odluku donosi koordinirano sa saveznicima, u skladu s mjerama poduzetim od članica EU i NATO u vezi s djelovanjem Rusije i napadom nervnim plinom na teritoriju Ujedinjenog Kraljevstva koji je Vlada Crne Gore, u znak solidarnosti s britanskim partnerima, odmah jasno osudila - navela je Vlada u tadašnjem saopćenju.

Tagovi

Crna Gora Rusija
NA VRH