CRNA GORA

Komunalni policajci u Herceg-Novom treniraju džiu-džicu

Radio Jadran

12.4.2018

Radi efikasnijeg obavljanja poslova, komunalni policajci u Herceg-Novom proći će jednogodišnju obuku iz džiu-džice, piše portal Radio Jadran. 

Obuku će provoditi treneri hercegnovskog Džiu-džicu kluba ''Panda'', s kojima je lokalna uprava potpisala ugovor o obavljanju treninga džiu-džice i vještina samoodbrane za potrebe Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora.

Kako je precizirano u ugovoru, obuka će se obavljati jednom sedmično, a za te usluge ''Pandi'' će lokalna uprava isplatiti 1.200 eura na godišnjem nivou, odnosno 100 eura mjesečno.

Zakon o komunalnoj policiji primjenjuje se od oktobra 2015. godine, a članom 9. komunalna policija je ovlaštena da daje upozorenja, izdaje usmena naređenja, utvrđuje identitet, liši slobode učinioca prekršaja ili drugog kažnjivog djela, zaustavi i privremeno isključi vozilo iz saobraćaja, pregleda i privremeno oduzima predmete, primijeni videonadzor i upotrijebi fizičku snagu, palicu i sredstva za vezivanje, odnosno sredstva prinude.

Komunalna policija može izdati i prekršajni nalog, podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu. Kad utvrdi da nije nadležna za postupanje, obavještava drugi nadležni organ. Uz prekršajni nalog, odnosno zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, prilaže zapisnik i druge dokaze o učinjenom prekršaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.