PREDSJEDNIČKI IZBORI

Ðukanović predsjednik, Bojanić gubitnik u ime drugih, Vuksanović porazila Krivokapića

DPS

CdM

16.4.2018

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ubjedljivom pobjedom na predsjedničkim izborima vratio se na velika vrata i porazio opoziciju koja je ujedinjena, a obezglavljena stala na nešto više od 33,5 posto, koliko je osvojio Mladen Bojanić. 

Najbolje je prošao SDP, kojeg je iz pepela podigla Draginja Vuksanović, ali uz jasnu poruku svima u SDP-u: “Zadovoljna sam svojim rezultatom”. Ðukanović je trijumfovao jer je osvojio više glasova nego svi ostali kandidati zajedno - on je osvojio 53,8 posto glasova, a svi ostali kandidati 48,8 posto.

Đukanović je novi predsjednik države. Jasno je da slijedi “veliko spremanje” pred lokalne izbore, koji će se održati krajem maja. Đukanović će svakako učiniti sve kako bi partija na čijem je čelu nastavila pobjednički niz, jer je on na ovim izborima osvojio i Podgoricu, za koju su opozicionari tvrdili da je njihova, i da DPS pada 27. maja. Opozicija je pjevala pjesmu “Pada vlada”, ali je uslijedio hladan tuš i politički šamar. 

Novo pitanje nameće se za opoziciju: Šta to pada?

Rekoše da su svi stali iza Mladena Bojanića, upregli sve snage, aktivirali raspoložive kapacitete, delegirali na hiljade aktivista, i rezultat je totalni krah. Bojanić je, u odnosu na Miodraga Lekića, osvojio 15,2 posto manje glasova.

Uzalud su se opozicioni lideri Andrija Mandić, Nebojša Medojević i ostali skrivali iza Bojanića. Uzalud je bila “tako jaka” podrška Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Uzalud odustajanje Gorana Danilovića u Bojanićevu korist. Reklo bi se, UZALUD. 

Poraz je stigao, taman kada su hvatali zalet za Podgoricu. Bečić i Abazović su potpisali dogovor za Podgoricu, pohvalivši se da to uradili usred predsjedničke kampanje kako bi pomogli Bojaniću. Istina je malo drugačija, izvan tih vrata. Rezultati su pokazali drugačije.

Pitanje za DF, SNP, URA i Demokrate, je, hoće li i kako planirati nastup na podgoričkim izborima, ali i u ostalih 11 općina 27. maja. 

Razmišljaju li pojedini opozicioni lideri, gubitnici, da možda, podnesu ostavke ili će zarad svojih udobnih fotelja, i dalje “raditi” za Ðukanovića?

Đukanović je rekao da je infrastruktura DPS-a ozbiljna mašinerija. Najavio je da će 27. maja demonstrirati “političku silu”, te da Crna Gora, nošena njime i DPS-om, za nekoliko godina ulazi u Evropsku uniju. 

Kako će, i hoće li opozicija odgovoriti, vidjet ćemo.

Možda je vrijeme da razmisle o jedinstvenom nastupu, koji je predložio Demokratski front, ili, ipak, ne… Ukoliko opozicionari ne konsolidiraju redove, pokušaju da nađu neko novo političko rješenje za djelovanje, Podgorica, koja je za njih najznačajnije utvrđenje, mogla bi ostati samo nedosanjani san. 

Očekujemo da se lideri opozicije, junački, danas oglase, i kažu, zašto su izgubili s tolikom razlikom.

Mandić, Medojević, Bečić, Abazović i družina, prije svega, svojim biračima moraju reći gdje su pogriješili i kakav je plan za dalje. 

Hoće li se Krivokapić povući?

Dok se dio opozicije prebrojava, računica je jasna za Draginju Vuksanović. Ona se, predstavljajući partiju koja se gotovo politički izgubila, digla iz pepela, osvojivši 8,3 posto.

Ovo će otvoriti novo pitanje: Je li vrijeme da ode Ranko Krivokapić i da fotelju prepusti ženi koja ih je vratila iz “političkog nestanka”. 

I ranije se šuškalo da je u SDP-u, baš kao što im je to i slogan govorio “Vrijeme je za promjene”, tačnije, Draginja nagovijestila da je ona “predsjednica za promjene”. Nije pobijedila u utrci za šeficu države, ali ćemo vidjeti hoće li dočekati mjesto šefice partije.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će stari politički znalac prihvatiti da je dama bolja od njega, i hoće li se povući s liderske pozicije… Ili, možda, ne…

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.