INICIJATIVA

Vlada da inicira poništenje dekreta kojim je ukinuta Crnogorska pravoslavna crkva

CdM

18.4.2018

Grupa javnih ličnosti dostavila je u ponedjeljak premijeru Dušku Markoviću inicijativu za podnošenje prijedloga za poništenje dekreta ukaza kralja Aleksandra Karađorđevića, od 17. juna 1920. godine, kojim je ukinuta autokefalna Crnogorska (pravoslavna) crkva.

Oni navode da, imajući u vidu da je Crna Gora 21. maja 2006. obnovila nezavisnost i dobila međunarodno priznanje, a ususret godišnjici tragičnog događaja nestanka Crne Gore kao nezavisne države 1918. godine, kada je nelegalno i nelegitimno anektirana od Srbije, obaveza Vlade je da ovu inicijativu prihvati i uputi odgovarajući akt-prijedlog Skupštini Crne Gore da se poništi dekret kralja Aleksandra Karađorđevića. 

- Također, taj akt treba sadržavati prijedlog da Skupština konstatira da su voljom građana Crne Gore, na referendumu održanom 21. maja 2006., poništene odluke takozvane Podgoričke skupštine, od 13./25. novembra 1918. Cilj ove inicijative je da ukaže na potrebu, značaj i nužnost donošenja odgovarajuće odluke i akta, u zvaničnim institucijama crnogorske države, kojima bi se osigurao i osnažio crnogorski identitet i korpus i zaštitila ljudska prava i slobode, kao pretpolitički konstitucionalni uvjet stabilnog i demokratskog društva - navodi se u inicijativi.

Podsjećaju da je prije 98 godina Aleksandar Karađorđević, tada srpski regent, a kasnije kralj, nelegalnim i nelegitimnim aktom, na osnovu nelegalne i nelegitimne tzv. Podgoričke skupštine, ali i nelegalne i nelegitimne sjednice Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve ukinuo dekretom autokefalnu Crnogorsku (pravoslavnu) crkvu. 

- Svi ovakvi slučajevi poznati su u pravnoj nauci kao vrsta pravnog akta inexistant (akt koji ne postoji), ali i kao takav, on je proizveo štetne posljedice po državu Crnu Goru i Crnogorsku crkvu - istakli su oni.

Podsjetili su da je odluka takozvane Podgoričke skupštine bila osnova, odnosno uzrok, faktor i sila koji su uslovili i rezultirali posljedicama kao što su nelegalni i nelegitimni akt Svetog sinoda Crnogorske pravoslavne crkve o samoukinuću, a potom istog takvog akta regenta Aleksandra o ukidanju autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. 

Potpisnici inicijative ističu da Skupština Crne Gore, na prijedlog Vlade, treba poništiti dekret regenta Aleksandra.

Na ovaj način Crnogorska crkva potvrđuje svoju autokefalnost, a država imovinu kojom je do tada raspolagala - navode, između ostalog, u inicijativi. 

U toku je i potpisivanje građanske peticije "Amanet", kojom se traži vraćanje crkvene imovine u vlasništvo države.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.