DOSADAŠNJA PRAKSA

Inauguracija Mila Đukanovića 20. maja, na dan kada Vujanoviću istječe mandat?

Avaz.ba

18.4.2018

Nijedan pravni akt ne propisuje kada se, nakon izbora, održava inauguracija novog predsjednika Crne Gore.

S obzirom na to da mandat dosadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića istječe 20. maja, očekivano je da upravo tog datuma bude inauguriran novoizabrani šef države Milo Đukanović.

Praksa je do sada bila da novoizabrani predsjednik polaže zakletvu pred poslanicima na dan kada istječe mandat njegovom prethodniku. Vujanović je i 2008. i 2013. godine bio inauguriran 20. maja. 

- Istoga dana kada je istjecao mandat predsjedniku države, održavala se Skupština na Cetinju i novi predsjednik polagao zakletvu, kako ne bi bilo "praznog hoda". Očekivano je da tako bude i ove godine, iako je 20. maj nedjelja. Ako bi se prolongiralo nekoliko dana zbog praznika koji slijedi 21. maja, ušli bismo u rizik da nemamo predsjednika države - kaže izvor "Pobjede" iz Skupštine.

Šef države, prema Ustavu, počinje funkciju polaganjem zakletve pred poslanicima. 

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se svojom čašću da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetit ću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava.”

Nakon polaganja zakletve slijedi svečani dio, odnosno novi predsjednik organizira koktel ili prijem za zvanice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.