DIPLOMATIJA

Đukanović: Crna Gora je spremna za normalizaciju odnosa s Rusijom

Vijesti.me

21.4.2018

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora spremna za normalizaciju odnosa s Rusijom.

- Što se Crne Gore i mene lično tiče, priča o normalizaciji naših odnosa je kucanje na otvorena vrata - rekao je Đukanović za RIA Novosti.

On je izrazio žaljenje što je posljednjih godina došlo do pogoršanja odnosa dvije zemlje.

- Nažalost, posljednjih godina došlo je, po meni nepotrebno, do narušavanja odnosa dvije zemlje. I to samo zato što je Crna Gora nakon obnove nezavisnosti prije 12 godina, čemu je i rukovodstvo Rusije dalo veliki doprinos, vođena svojim interesima, napravila strateški izbor za članstvo u NATO i EU. To su svakako od prvog dana znali i u Moskvi - rekao je Đukanović.

On je naveo da je takav izbor potvrdila i većina građana Crne Gore uvjerljivom podrškom koju je dobio već u prvom krugu na predsjedničkim izborima održanim 15. aprila.

- Očekujemo da naše pravo na izbor vlastitog puta poštuju svi, a posebno oni koje smatramo tradicionalnim prijateljima. To je pretpostavka, kako je nedavno i predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao, za razvoj odnosa na uzajamno korisnim osnovama - kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, crnogorsko-ruski odnosi su određeni višestoljetnom tradicijom prijateljstva, u svim vremenima.

- Zato se zajedno moramo potruditi da tako bude i danas kada ih treba osavremeniti. Lično ću nastojati da na dužnosti predsjednika doprinosim tome. Mi smo mala balkanska zemlja, s velikom historijom. Ponosni na slobodarstvo i antifašizam, koji su stubovi naše državnosti i našeg postojanja. I to su snažne i važne spone crnogorskog i ruskog naroda - rekao je Đukanović.

On je podsjetio da se i u godinama "poremećenih bilateralnih odnosa", koji su, po njegovoj ocjeni, posljedica "promijenjenog globalnog konteksta i vraćanja na hladnoratovske pozicije u odnosima Rusije i Zapada", u Crnoj Gori ruski građani i dočekuju s dobrodošlicom i poštovanjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.