REGION

Crna Gora - Investicije u oblasti turizma procijenjene na oko tri milijarde eura

Fena

29.4.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Vrijednost investicija u oblasti turizma u Crnoj Gori procjenjuje se na oko tri milijarde eura, a među značajnijim investicijama su marina za megajahte "Porto Montenegro", izgradnja kompleksa "Luštica Bay" u Tivtu, te "Portonovi" u hercegnovskom dijelu bokokotorskog zaljeva.

Ove godine bit će otvorena "Luštica Bay" marina sa 176 vezova, odnosno marina naselje s nekoliko stambenih kvartova koji podrazumijevaju različite vrste stambenih jedinica, od stanova do najluksuznijih objekata porodičnih kuća i vila, najavljeno je prilikom nedavnog studijskog putovanja po crnogorskom primorju za medije iz BiH u organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Dragana Bećirović, PR savjetnik "Luštica Developmenta", kazala je da je "Luštica Bay" najveći investicioni projekt u turizmu Crne Gore i jedan od najvećih u izgradnji rezidencijalnih sadržaja. Ovaj megaprojekt, kada bude završen, imat će sedam hotela, dvije marine, prvi šampionski golf teren u Crnoj Gori, ponudit će mješavinu nekretnina (oko dvije hiljade stambenih jedinica – stanove, porodične kuće i vile), gradsko jezgro sa školom za 180 đaka, medicinskim centrom, policijskom vatrogasnom stanicom, kulturnim i javnim institucijama, pa čak i poljoprivrednim dobrima, sve što je potrebno za privremeni ili kratkotrajni boravak u jednom gradu kakav će biti "Luštica Bay".

- To je, dakle, potpuno novi grad na Jadranu. Planirano je da ponudi život za oko deset hiljada stanovnika, a ljeto 2018. je važna prekretnica u razvoju čitavog projekta, budući da otvaramo prvi od sedam hotela "The Chedi Luštica Bay", hotel s pet zvjezdica, koji će imati 111 soba, dva restorana, bar, kongresni centar, fitness, spa i wellness, kao i komercijalne sadržaje. Također, otvorit ćemo marinu sa 176 vezova za prihvat jahti do 35 metara dužine i marina naselje koje ima oko 220 stambenih jedinica – izjavila je Bećirović.

Otvaranje je, prema njenim riječima, predviđeno za 11. avgust, a planiraju veliku svečanost s puno gostiju. Bećirović je dodala da je "Luštica Bay", također, jedan od najvećih projekata u jugoistočnoj Evropi, čija je vrijednost procijenjena na 1,1 milijardu eura, te jedan od najvećih infrastrukturnih projketa, budući da je oko 90 miliona eura vrijedna infrastruktura koju će izgraditi u naselju.

- Radi se o projektu koji obuhvata sedam miliona metara kvadratnih, od čega će se pod ciglom i malterom naći oko 10 posto, a ostalo će biti sportski tereni, staze za šetanje, netaknuta priroda i golf teren. Ove godine ujedno započinje izgradnja novog naselja "Central", koje će biti jezgro ili tačka povezivanja svih naselja u kompleksu "Luštica Bay". Kroz sedam faza u narednih deset godina, koliko će se "Central" graditi, to će zapravo postati novo mjesto za bijeg u privatnost u kombinaciji sa svim prednostima jednog luksuznog, kosmopolitskog života - dodala je Bećirović.

U marina naselju, prema njenim riječima, prodato je oko 200 stambenih jedinica, a ostalo neprodato svega osam ili devet stambenih jedinica. Cijena metra kvadratnog u marina naselju je od četiri do osam hiljada eura, koliko iznosi u luksuznim vilama u tom dijelu.

Internacionalni projekt „Porte Montenegro“ obilježava 10 godina, a do sada je uloženo više od 500 miliona eura za marinsku i rezidencijalnu infrastrukturu.

- Marina za superjahte, rezidencijalni kompleks nautičkog naselja, spektakularni bazenski kompleks sa 64 metra dugim bazenom, regate, koncerti, modne revije, samo su neki od razloga zbog čega „Porte Montenegro“ nosi epitet najljepše destinacije na crnogorskoj obali, ali i na Mediteranu – kazala je PR koordinator „Porta Montenegra“ Kristina Škanata.

Dodala je da su od globalne jahting asocijacije TYHA proglašeni za najbolju marinu na svijetu.

- Ne samo zbog toga što imamo kapacitete do 450 vezova za jahte i superjahte do 250 metara, već i zbog kompletnog ugođaja u nautičkom naselju i svega onog što podrazumijeva luksuz i luksuzna usluga u kategorizaciji od pet zvjezdica – navela je Škanata.

Ove godine, kako je dodala, fokusirani su na izgradnju novog rezidencijalnog kompleksa, ekstenzije prvog hotela s pet zvjezdica u Boki Kotorskoj, odnosno "Regent Pool Club Residences", a izgradnja nove ekstenzije „Aqua“ i“Baia“ bit će gotova na ljeto naredne godine.

- Što se tiče rezidencijalnog dijela, naši vlasnici stanova uglavnom su iz Velike Britanije, Njemačke, Rusije, generalno iz zapadne Evrope, a odnedavno smo fokusirani i na Ujedinjene Arapske Emirate, odnosno njihovo tržište. Ako govorimo o nautičkoj klijenteli, pod različitim zastavama i s raznih meridijana, dolaze ljudi iz svih krajeva svijeta – navela je Škanata.

Na crnogorskoj obali, u Boki Kotorskoj gradi se i "Portonovi", projekt vrijedan 650 miliona eura, kreiran tako da bude destinacija za najprobirljivije svjetske putnike.

Radi se o projektu kompanije iz Azerbejdžana "Azmont Investments", kćerka kompanije "Azerbaijan Investments", koja je jedan od najvećih investitora u toj državi. Sam projekt je sličan "Porte Montenegru", jedan dio se otvara ove godine, a radi se o projektu koji će imati oko 275 smještajnijh jedinica – apartmana i lijepih vila u mediteranskom duhu. Bit će tu dvije marine s kapacitetom od 238 vezova, veliki hotel „One&Only“, koji je sinonim luksuza u svijetu.

Bit će tu i jedno pristanište za ribare, zatim veliki plato na kome će se održavati kulturne manifestacije, a planiraju i izgradnju parkova, botaničkih vrtova...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.