REGION

Šariću i Lončaru bit će vraćena zaplijenjena imovina

FOTO: SAVO PRELEVIĆ

Vijesti.me

9.5.2018

Pljevljacima Dušku Šariću i Jovici Lončaru država će vratiti pokretnu i nepokretnu imovinu, koja im je privremeno oduzeta zbog optužbi za pranje novca.

Takva odluka donesena je nakon što je Vrhovni sud potvrdio odluku Apelacionog suda, kojom su Pljevljaci pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 miliona eura. 

Na spisku imovine koja će biti vraćena Šariću, Lončaru i njihovim preduzećima, nalaze se stanovi i zemljište, poslovne zgrade, diskoteka “Municipijum’S”, kafić “4 sobe”,“Mat petrol” benzinska pumpa, radne mašine, automobili...

Njihov pravni zastupnik, advokat Borivoje Đukanović, “Vijestima” je rekao da su pravosnažno okončanim krivičnim postupkom i oslobađajućom presudom stvorene sve zakonske pretpostavke za povrat privremeno oduzete imovine od pravnih lica “Mat company”, “Tera ing” i “Mat construction”.

Advokat je objasnio da je 16. aprila podnio zahtjev za povrat cjelokupne privremeno oduzete imovine bjelopoljskom Višem sudu, koji je ranije i donio rješenje o privremenom oduzimanju imovine Pljevljaka.

Temeljio sam ga na odredbama iz člana 70. stav 3. Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kojima je propisano da će nadležni organ, u ovom slučaju Uprava za imovinu, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema pravosnažne oslobađajuće presude (jednako i odbijajuće), vratiti privremeno oduzetu imovinsku korist. Viši sud u Bijelom Polju je donio rješenje o povratu privremeno oduzete imovine, koje je dostavljeno Upravi za imovinu, jer je upravljanje cjelokupnom, privremeno oduzetom imovinom, istoj povjereno - rekao je Đukanović.

Objasnio je da su u pitanju radne mašine, teretna vozila, privatna putnička vozila, nepokretnosti...

Očekujemo da će narednih dana Uprava za imovinu provesti postupak pravnog i fizičkog prijenosa prava svojine na subjekte tog prava i to na svim stvarima privremeno oduzete imovine - rekao je advokat. 

Istakao je da slijedi postupak brisanja tereta i ograničenja iz G lista za nepokretnosti koje su u vlasništvu Šarića, Lončara i njihovih kompanija.

Za sada je najvažnije da se ovo završi. Viši sud u Bijelom Polju je promptno, potpuno u skladu sa Zakonom, odmah donio rješenje, sad je loptica na terenu Uprave za imovinu - kazao je on. 

Imovina koja je 2011. godine privremeno oduzeta Pljevljacima procijenjena je na oko 12.500.000 eura.

Od njihovih preduzeća tada je oduzeto mobilno drobilično postrojenje Metso Minerals Loko Trackel 1213f, kapaciteta 120 metara kubnih po satu,mobilno postrojenje za prosijavanje Metso Minerals Loko Track st - 458, kapaciteta 120 metara kubnih po satu, fabrika betona Stettre - CP 30 TZ, kapaciteta 35 metara kubnih po satu, fabrika betona Stettr - M1 - TZ, kapaciteta 50 metara kubnih po satu... Oduzeta su im dva buldožera “komacu”, tri bagera gusjeničara Volvo, bager točkaš Volvo, tri Volvo utovarivača, “New holand” utovarivač, “New holand” bageri, Hyundai bager sa hidrauličnim čekićem. Oduzeti su im i OK, Volvo zglobni damper, dva Volvo kipera, MAN kiper, sedam Volvo miksera za beton, MAN mikser za beton, univerzalno vozilo “unimog 500”, kombinovane mašine, valjak, pumpa za beton, cistjerna za gorivo, cistjerne za vodu, auto dizalica, paletar, kiper, niskonoseća mašina, samohodna lafetna bušilica... 

Oduzeto im je i nekolko teretnih vozila Volvo, MAN, Volkswagen i Skania, više specijalnih radnih vozila, priključno vozilo, kamioni, dva autobusa Mercedes, vučno vozilo, specijalna radna vozila “can-am” i “benford”, automobili Golf, Toyota Raw, Passat, Audi, nekoliko Lada Niva, motocikli, dva specijalna radna vozila “outlander”...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.