REGION

Đukanović: Protiv kriminala ću se boriti do istrebljenja

Fosmedia

9.5.2018

Država mora odlučnom i sinhronizovanom akcijom sigurnosnih i pravosudnih organa, suzbiti očiglednu bahatost kriminalnih struktura, izjavio je za radio Danilovgrad predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović povodom sinoćnjeg napada na novinarku ND "Vijesti" Oliveru Lakić.

- To je obaveza države prema očekivanju građana da im se garantuje miran i siguran život. Sinoćni incident, dodatno je osjetljiv, jer je riječ o jednom veoma specifičnom ataku na medijskog uposlenika. Napad na novinara, u svakoj pravno uređenoj državi, u svakom demokratski uređenom društvu je napad na slobodu izražavanja, napad na demokratiju. Time, to je napad i na ono što je strateški cilj Crne Gore - da u dogledno vrijeme bude dio slobodnog i razvijenog evropskog društva - ocijenio je Đukanović.

Prema njegovim riječimam, specifičnost ovog nasilja, je i u tome što je načinom njegovog izvršenja, jasno da se nije željela nanijeti šteta samo novinarki Lakić.

- Ovim se željela posijati sumnja i nanijeti moralna i politička šteta, određenim javnim ličnostima, djelovima državnog sistema, pa i samoj državi Crnoj Gori. Zato je imperativ da u najkraćem mogućem roku otkrijemo ko se to u državi Crnoj Gori, osjeća toliko moćnim, da može ovakvim sredstvima nanositi štetu državi i mijenjati sliku koja o ovoj državi postoji danas u našem međunarodnom okruženju - rekao je Đukanović.

Za optužbe koje dolaze od jednog dijela javnosti, a usmjerene su prema njemu, on je kazao da je to očekivano.

- Prvi su se sa iskonstruisanim optužnicama oglasili oni koji su i najsumnjiviji. Oni žele da zloupotrebom jednog kriminalnog akta, napada na novinarku, da ućutkaju sve koji govore o njihovom kriminalu. I moja poruka njima je - ništa od toga! Hoću da kažem da ću se i dalje sa istim entuzijazmom, do istrebljenja, boriti protiv svih vidova kriminala i protiv svakog kriminalca. I onih koji hladnokrvno likvidiraju ljude u podne u centru grada, i onih koji dižu u zrak automobile sa svojim protivnicima, ne mareći za moguće nedužne žrtve, i protiv heroja iz mraka koji prislone pištolj na nogu novinarke, da bi joj hiruški precizno nanijeli kontrolisanu, ali nekom drugom ko je politička meta, nekontrolisanu štetu. Ali, jednako tako i protiv svih onih koji misle da ih njihov medijski biznis dovoljno dobro štiti od svega nezakonitog i nemoralnog što čine - poručio je predsjednik Crne Gore.

On je kazao da za njega nema razlike u tome da li metu svom protivniku crta neko iz narko klana ili iz nekog medija.

- Iskustvo nas uči, da i u jednom i u drugom slučaju, mnoge glave su zbog toga već izgubljene. Nema razlike ni u tome da li nasilje nad bilo kojim čovjekom, bilo kojim pojedincem, realizuje neki ulični nasilnik ili čovjek koji misli da mu to pravo pripada po osnovu vlasništva u medijima. Nema razlike ni u tome da li porez državi ne plaća neko ko je iz medijskog ili nekog drugog biznisa. Nema razlike ni u tome da li iznudu, nekom biznismenu vrši neko sa pištoljem u ruci ili sa prijetnjom senzacionalističkim naslovnicama. Za sve to postoji jedan te isti izraz, a to je kriminal - ocijenio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.