REGION

Đukanović - Krihbaum: Crna Gora nepovratno na putu integracije u EU

CdM

10.5.2018

Lider Demokratske partije, socijalista i izabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas s predsjednikom Odbora za odnose s EU u njemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom.

Krihbaum je, uz čestitke povodom pobjede na predsjedničkim izborima, odao priznanje Đukanoviću za lični doprinos strateškom kursu Crne Gore, ističući da je posvećenost EU i NATO integracijama potvrda dijeljenja zajedničkih evropskih vrijednosti. Pohvalio je napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, koji potvrđuje broj otvorenih poglavlja, i ocijenio da je put Crne Gore prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji nepovratan proces. 

Izražavajući uvjerenje da će u narednom periodu biti ostvaren daljnji napredak u reformama, Krihbaum je ponovio odlučnost Njemačke da ostane posvećena integracionim procesima na Balkanu, i u tom smislu spremnost za daljnju podršku evropskom putu Crne Gore.

Đukanović je istakao da u fokusu Crne Gore ostaje uspješno savladavanje posljednje faze integracija u EU, koja podrazumijeva punu posvećenost reformama kako bi se osigurao evropski standard života. 

Osvrćući se na korake koje je Crna Gora uspješno savladala u dosadašnjim procesima integracija, uključujući i članstvo u NATO i činjenicu da je Crna Gora najrazvijenija ekonomija na Balkanu, Đukanović je izrazio punu spremnost Crne Gore da okonča strateški zaokret i postane organski dio evropskog sistema vrijednosti. Dodao je da će na dužnosti predsjednika države biti posvećen tom zadatku i dati maksimalan doprinos naporima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u tom pravcu.

Akcentirajući važnost rezultata u oblastima vladavine prava i ekonomije, Đukanović je podvukao da će poseban fokus u narednom periodu biti na unapređenju funkcionalnosti institucija koje će garantirati da je demokratija u Crnoj Gori perspektivna, kao i unapređenju ekonomskih parametara koji trebaju osigurati evropski kvalitet života.

On je posebno pozdravio značajnu ulogu koju Njemačka ima u procesu integracija, bilateralno, ali i kroz inicijative kao što je Berlinski proces, koje doprinose regionalnoj saradnji i učvršćivanju jasne vizije zapadnog Balkana u Evropi. U tom pravcu, podvukao je važnost da se u Evropi sačuva raspoloženje i otvorenost za integraciju zapadnog Balkana, kao i svijest o značaju tempa integracija, imajući u vidu da je integracija regiona druga riječ za njegovu stabilnost. 

Krihbaum je izrazio na kraju spremnost za nastavak dijaloga i pozvao predsjednika Đukanovića da posjeti Berlin i bude gost Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga na čijem je čelu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.