DAN EVROPE

Han u Crnoj Gori: Kriteriji su jasni, lopta je u dvorištu Crne Gore

FOTO: VLADA CRNE GORE

Vijesti.me

11.5.2018

Šokantni napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić podsjetnik je da su sigurnost i sloboda medija ključni za evropski put Crne Gore, kao širi pokazatelj vladavine prava u demokratskom društvu, kazao je evropski komesar za proširenje Johanes Han (Johannes Hahn) na prijemu povodom Dana Evrope u Tivtu.

Kako je napomenuo, jačanje sudstva, jača borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, stvaranje sredine koja u potpunosti garantira slobodu izražavanja i medija, osiguravanje i omogućavanje atmosfere i iskrene saradnje s civilnim sektorom su ključni izazovi koji imaju direktnog utjecaja na život građana, zapošljavanje i poslovne mogućnosti.  

U obraćanju premijeru Dušku Markoviću i okupljenima na prijemu, Han je rekao da se raduje što Dan Evrope slavi u Crnoj Gori, kao zemlji kandidatkinji koja je najdalje odmakla na putu ka Evropskoj uniji, ali i poručio da nema prečica ili propusnica na putu ka EU.

Pristup s akcentom na fundamentalna pitanja je važeći i svako buduće pristupanje će biti zasnovano na zaslugama. Kriteriji su jasni. Izazovi su jasni. Nisu se promijenili. Lopta je umnogome u dvorištu Crne Gore - napomenuo je Han. 

Podsjetio je da je Evropska komisija prije nekoliko mjeseci usvojila Strategiju za zapadni Balkan, jasno potvrđujući da su za naš region vrata Unije otvorena.

Strategija je veoma važan politički signal ohrabrenja, ali nije blanko ček. To je proces u kojem postavljeni uvjeti trebaju biti ispunjeni. To će zahtijevati znatno ubrzanje reformi. Lideri Crne Gore zato moraju napraviti politički i društveni izbor da prigrle evropske vrijednosti, ne samo na papiru nego u potpunosti i u praksi. Ovo, također, znači i unapređenje vladavine prava u korist kako građana tako i poslovnih zajednica - napominje Han. 

Ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru je, kako je rekao Han, zabilježio napredak, ali poziva na daljnje rezultate u vladavini prava i ističe važnost slobode medija, koja je visoko u Agendi EU.

Podvlači poruku o individualnim zaslugama kao ključnom principu politike proširenja i pokazuje, još jednom, da ova politika nije sama po sebi cilj, već strategija izvoženja stabilnosti u naše neposredno okruženje - ističe Han. 

Proširenje je, kako je rekao, u osnovnom interesu EU i radi se o stvaranju stabilnosti kroz povezivanje i nove mogućnosti za građane Evrope i kompanije.

O ovome ćemo imati prilike da razgovaramo na predstojećem samitu u Sofiji, koji neće biti samo prilika da se potvrdi evropska perspektiva regiona, već i da se ojačaju veze između EU i zapadnog Balkana u infrastrukturi, digitalnoj i ljudskoj povezanosti i da nas približi u djelovanju protiv zajedničkih izazova. Proširenje će se desiti kada bude pobjednička kombinacija za obje strane - napominje Han.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.