REGION

Istraga o napadu na Oliveru Lakić: Policija nije pronašla zrno

Vijesti.me

15.5.2018

Policija nije pronašla zrno metka ispaljeno iz pištolja kojim je pucano u novinarku Oliveru Lakić, saznaju “Vijesti”, nezvanično.

Novinarka “Vijesti” ranjena je 8. maja ispred ulaza zgrade u kojoj živi na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. 

Zrno je bitan dokaz, koji govori da je ispaljen iz konkretnog oružja, koje, ako se eventualno pronađe, predstavlja vezu između njegovog vlasnika ili korisnika i prošlosedmičnog događaja.

Iz Višeg državnog tužilaštva i Uprave policije nisu odgovorili “Vijestima” je li tokom uviđaja pronađeno zrno koje je prošlo kroz desnu potkoljenicu Lakić. 

Pravdajući se interesom istrage, izbjegli su i da odgovore je li te večeri na licu mjesta bio vještak balističke struke, koji bi mogao odrediti putanju zrna.

Iz Višeg tužilaštva poslali su identične odgovore kao i prije tri dana.

Obavještavam vas da je u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran predmet povodom događaja od 8. 5. 2018. godine, kada je novinarka O. L. od NN lica zadobila tjelesne povrede, povodom čega je izvršen uviđaj od dežurne tužiteljice ovog tužilaštva, kojom prilikom su izuzeti svi tragovi sa lica mjesta i dati nalozi policiji za preduzimanje svih neophodnih mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja krivičnog djela. Također, nakon obavljenog uviđaja, saslušano je više lica u svojstvu svjedoka i iste noći pristupilo se uzimanju izjave od oštećene, ali ta radnja nije provedena, jer oštećena nije bila u mogućnosti da dâ izjavu. 

Zbog značaja samog događaja, koji opredjeljuje činjenica da je kritičnom prilikom došlo do povređivanja novinarke, Više državno tužilaštvo u Podgorici u fazi izviđaja preduzima radnje i prikuplja podatke i dokaze, prvenstveno od značaja za rasvjetljavanje predmetnog događaja, ali i podatke i dokaze od značaja za određivanje stvarne nadležnosti tužilaštva, tako da se izviđaj preduzima u više pravaca”, odgovorili su iz tog tužilaštva.

Nisu odgovorili da li su, u istrazi o ranjavanju Lakićeve, saslušali osobe o kojima je novinarka pisala i ako jesu, ko je saslušan. 

Iz Uprave policije bili su konkretniji s odgovorima. Tvrde da “od momenta saznanja za događaj, preduzimaju sve mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela počinjenog na štetu novinarke O. L., u koordinaciji s nadležnim tužilaštvom”.

“Večeri, kad je u pomenutom događaju povredu od vatrenog oružja zadobila novinarka O. L. je u kratkom roku od prijave događaja izvršena je blokada šireg lica mjesta i grada, shodno planu koji je utvrđen i koji se primjenjuje u slučajevima kad je izvršeno ovakvo krivično djelo. Također su vršene i pojačane kontrole lica i vozila. Angažiran je cjelokupan sastav podgoričke policije, kao i službenici kriminalističke policije uz podršku Posebne jedinice policije. Patrole policije su vršile kontrole na mjestima gdje je to bilo predviđeno pomenutim planom po kojem se postupa u ovakvim situacijama”, odgovorili su iz Uprave policije.

Objasnili su da detalje u vezi s izviđajem nisu u mogućnosti saopćiti:

“Zbog nesmetanog odvijanja, kao i zbog činjenice da izviđajem, odnosno istragom rukovodi državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici”, odgovoreno je iz Uprave policije.

Iz te institucije ranije su “Vijestima” nezvanično rekli da je u istrazi o ranjavanju novinarke Olivere Lakić saslušano više desetina osoba koje označavaju sigurnosno interesantnim.

Među saslušanima je i Ivan Bušković, osuđivan zbog napada na Lakić u martu 2012. godine. Inspektori su izjavu uzeli i od Buškovićevih prijatelja, koji su tokom sudskog postupka zbog prebijanja novinarke, tom Podgoričaninu davali lažni alibi, tvrdeći da je s njima igrao fudbal u trenutu kada je Lakić napadnuta.

Policija provjerava jesu li nadzorne kamere zabilježile da li je Lakić neko pratio tog dana, a motiv za napad traže u tekstovima čiji je autor.

Lakić je dosad tri puta napadnuta ili joj je prijećeno zbog tekstova koje je pisala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.