SARAJEVO

Nisam vjerovao kada mi je rekao da je ubio očuha, majku i nanu

Dovođenje Kamenice na jedno od ročišta

Piše: Dž. BULBUL

18.5.2018

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je nastavljeno suđenje trostrukom ubici Neziru Kamenici. Svjedočio je Benjamin Dufin (Duffin), Kamenicin najbolji prijatelj. Benjamin pohađa treći razred Grafičke škole na Ilidži. S Kamenicom se druži 11 godina. Njihov odnos bio je prisan sve dok se optuženi nije odselio u Goražde. Tada je njihova komunikacija bila sve slabija.

Porodični problemi

Odgovarajući na pitanja tužioca Dragana Slijepčevića, rekao je da se 4. maja prošle godine spremao za školu kada se nenadano na njegovim vratima pojavio Kamenica. Prije toga nije ga vidio godinu. Svjedok se prisjetio da su taj dan otišli na livadu, gdje ga je Kamenica pitao: „Šta misliš šta se desilo?“

- Rekao mi je onda da je ubio očuha, majku i nanu. Nasmijao sam se jer nisam mogao vjerovati. Povjerovao sam tek kada sam vidio tekst u „Avazu“. Rekao je još da nije jeo pa smo otišli na Ilidžu da jede. I Meho je tada došao i Nezirov drugi brat. Poslije je Nezir otišao u policiju da se preda, a rekao mi je i da se pokušao ubiti - kazao je Benjamin.

O porodičnim prilikama Kamenice svjedok je imao površna saznanja. Govorio je kako ga to nije zanimalo te da je s Nezirom uglavnom razgovarao o igricama i japanskom jeziku, za koji se optuženi zanimao.

Kamenicin advokat Ferid Abaz pozvao se na izjavu koju je Benjamin dao tokom istrage, u kojoj je naveo da je optuženi imao porodičnih problema te da ga je otac izbacivao iz kuće. Benjamin je potvrdio da je to istina.

Sutkinja Rozita Šimić insistirala je da svjedok priča o Kamenicinoj porodici jer je, kako je rekla, nemoguće da ne zna šta se dešavalo kod njih, s obzirom da se druže 11 godina. Tada se svjedok sjetio da mu se Kamenica žalio na mukotrpni rad u malinjaku u Goraždu i to što mu je bilo onemogućeno korištenje interneta i mobitela.

Konfuzan odgovor 

Tužilac Slijepčević je zatražio da svjedok jasno kaže je li optuženi imao problema s očuhom Ifetom. Benjamin je bio nejasan. Prvo je rekao nije pa jeste da bi na kraju kazao kako mu se Nezir nikada nije žalio da je izložen psihičkom ili fizičkom zlostavljanju. Nezir je svog druga Benjamina pitao kako je moguće da se ničega ne sjeća.

- Razgovarali smo više puta u mjesecu. Govorio sam ti o problemima s očuhom Ifetom. Doduše, više sam bratu Mehi govorio, ali i tebi. Kako se ne sjećaš - pitao se Kamenica.

Bio je brižna osoba 

Benjamin je svog prijatelja Nezira opisao kao osobu koja je svima pomagala. Kazao je kako je svakoga stavljao ispred sebe te da je uvijek svima kupovao da jedu prije nego sebi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.