REAKCIJE

Bošković: Crna Gora neće graditi NATO baze

RTCG

23.5.2018

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković poručio je da se na teritoriju te države neće graditi NATO baza jer, kako je rekao, za tim nema potrebe.

On je naveo da planirani vojni poligon na planini Sinjajevini neće ugroziti biljni i životinjski svijet na tom području.

Vlada Crne Gore odlučila je formirati na planini Sinjajevini poligon za potrebe Vojske Crne Gore.

Međutim, dio opozicije i nevladinog sektora i mještani ovog područja usprotivili su se namjeri Vlade da se na ovoj planini formira poligon za bojeva gađanja.

Protivnici gradnje vojnog poligona tvrdili su prethodnih dana da bi to trajno narušilo životnu sredinu, onemogućilo bavljenje poljoprivredom i turizmom, a neki sumnjaju kako se iza planova vlasti krije namjera da se prave NATO baze, prenosi RTCG.

Tim povodom se oglasio ministar Bošković, rekavši da Crna Gora ne planira graditi NATO bazu, bilo na Sinjajevini ili bilo gdje drugo, jer za tim nema potrebe.

- Otpad niti bilo kakvo uništavanje viška naoružanja ne planira se ni na Sinjajevini niti bilo gdje u Crnoj Gori. Vojska Crne Gore treba poligon i taj poligon koji smo predvidjeli na Sinjajevini je bio poligon sedamdesetih godina, za gađanja koja i mi planiramo - rekao je.

- Najvažnije je da vlada još nije donijela konačnu odluku o tom pitanju. Tek nakon istraživanja koje Ministarstvo odbrane bude provelo, bit će donesena konačna odluka, a naše dosadašnje aktivnosti pokazuju da ono što smo mi planirali ne može napraviti nikakvu biljnu i životinjsku štetu niti zagaditi Savine vode. Vlada će se odgovorno ponijeti prema ovom pitanju - kazao je Bošković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.