PODGORICA

Katnić: Isti scenario kao u Crnoj Gori pripremao se i za Srbiju

Agencije
24.05.2018 17:14

Suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. održano je u srijedu u Višem sudu. Pregledane su poruke s telefona Bratislava Dikića kao i komunikacija na društvenoj mreži Facebook.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je da se isti scenario, koji je u Crnoj Gori pripreman Đukanoviću, pripremao i za Srbiju i Vučića u Srbiji.

- Ova kriminalna organizacija stvorena je ne samo zbog Crne Gore nego i zbog drugih područja i jasno je da je pripremana slična situacija i u Srbiji. Ono što se pripremalo tadašnjem crnogorskom premijeru (Milu Đukanoviću), planirano je i u Srbiji - rekao je Katnić u Višem sudu u Podgorici, u nastavku suđenja grupi od 14 crnogorskih, srbijanskih i ruskih državljana. 

Oni su optuženi da su pripremali i učestvovali u pripremi zavjere na dan parlamentarnih izbora, s ciljem nasilne smjene vlasti, proglašenja izborne pobjede opozicionog Demokratskog Fronta (DF) i likvidacije Đukanovića.

Na suđenju su čitane poruke koje je putem mobilnog telefona slao penzionisani general Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, uključujući poruke koje je poslao na broj označen kao "Vučić novi broj".

"Predsjedniče, znam da ste u velikom poslu i ne bih da smetam. Pitam vas u vezi s poslom u Moskvi", navodi se u poruci Dikića.

On u poruci traži da ga pošalju da radi u Rusiji ili Republici Srpskoj, jer je trebalo da radi u Sloveniji.  

Dikić je rekao da ta poruka nema veze s postupkom, već da se odnosila na njegov "poslovni angažman".

"Veliki ste čovjek, i to ste opet dokazali, ne dozvolite nepravdu prema nemoćnima... čekam poziv", druga je Dikićeva poruka upućena kontaktu "Vučić novi broj".

Na suđenju je pročitana i poruka koju je Dikić poslao osobi označenoj u njegovom telefonu kao srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

"Ministre, hvala što ste me uvažili i pozvali na Dan policije, nisam Vam prilazio jer je bila gužva i ne bih da smetam. Bolje sam i ako mogu nešto da pomognem, na raspolaganju sam", navodi se u Dikićevoj poruci Stefanoviću.  

Povodom te poruke, Dikić je kazao da je sa Stefanovićem "održavao kontakt i poslije penzionisanja", i da se tada "osjećao bolje i tražio nešto da radi, kako bi mogao da pomogne".

U jednoj od poruka Dikić govori Vučiću i o svom liječenju. Na suđenju je pročitana i komunikacija Dikića s osobom pod imenom Vuk Jovanović.

"Aleksandar Vučić je najveći špijun... da li vam je jasno da mu je cilj da uništi Srbiju? Svi u odbranu demokratije", naveo je Dikić u jednoj od poruka.

Dikić je poručio da poruke ništa ne dokazuju, da su iskonstruirane i da se tako neće doći do istine.

Pregledani su i podaci iz telefona Branke Milić, Kristine Hristić, Dragana Maksića, Srboljuba Đorđevića, Nikole Đurića, Miloša Aćimića, Perice Andrića, Aleksandra Aleksića, Ivice Matića, Dejana Stanojevića.

NA VRH