REGION

Đukanović: Izbori pokazali da se obmanama i falsifikatima ne može kreirati politički ugled

antenam.net

28.5.2018

Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ocijenio je, nakon sinoćnjeg trijumfa DPS-a u skoro svim općinama, da je pobjeda još jedan pokazatelj njihove istrajnosti. 

- Rezultati su pokazali da građani sve snažnije podržavaju evropski kurs Crne Gore. Također, izbori su pokazali da građani prepoznaju odgovornost naše partije i naše politike i prepoznaju ljudski kapacitet. Tu pronalazimo sve moćniju podršku - kazao je on, a piše antenam.net.

Kako je rekao, osmomjesečni izborni proces bio je iscrpljujući, kako za građane tako i za političke partije.

- Na kraju smo jednog iscrpljujućeg izbornog procesa u Crnoj Gori i vjerujem da ćemo se nakon ovog iskustva svi zamisliti da pronađemo neke bolje modele izbornog zakonodavstva. Radujemo se da je stavljena tačka na osnomjesečne aktivnosti u Crnoj Gori i da možemo u potpunosti da se posvetimo politici napretka - saopćio je Đukanović.

Kako je rekao, u DPS-u još nisu razgovarali o tome ko će biti gradonačelnik Podgorice u naredne četiri godine.

- Nismo razgovarali ni s kim, prvo hoćemo da skočimo, pa da kažemo hop. Zakonska mogućnost je takva da možemo da biramo i mimo liste, ali još nismo razmišljali ko bi to mogao biti. Zadovoljstvo je da ih ima više. Mi ovu pobjedu razumijemo kao priliku da napravimo rekonstrukciju u menadžmentu državnih uprava, da ovoj mladoj generaciji koju ste prepoznali na listama omogućimo da iskoriste svoju šansu i da na taj način nastavimo da unapređujemo kvalitet državne politike - kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentira fijasko opozicije na jučerašnjim izborima, Đukanović je kazao:

- Žao nam je što naša politička konkurencija iz prethodnih i ovih izbora nije izvukla pouke. Svi moraju da shvate da se ne može obmanama i falsifikatima kreirati politički ugled. Sve što se kaže u politici, to neko vidi i čuje. Vjerujem da je izborni proces za lokalne izbore opomenuo sve da u Crnoj Gori živimo jedan novi nivo demokratske i političke kulture. Zato mislim da je ovaj izborni proces veoma poučan i da će svi izvući potreban nauk. Nadam se da će se zaključiti sa tim idejama da se nasilno preuzima vlast, da se protestira i slično, već da će shvatiti da u institucijama sistema treba da se bore za svoje ideje. A, u institucijama sistema će ih čekati ispružena ruka - kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentira jučerašnji izborni dan i poruke opozicije i NVO sektora da je vršen pritisak na birače, Đukanović je kazao:

- Nema nijednog izbornog procesa a da nema prigovora i pojedinačnih incidenata. Bilo ih je i jučer, to nije lijepa slika, smetala je i meni. Ali, nekoliko pojedinačnih incidenata ne mogu ugroziti izborni proces. Ne želim da opravdavam incidente ali želim da skrenem pažnju da je odgovornost svih nas što su se ti incidenti dogodili. Vidjeli smo situaciju gdje se praktično upada u kuće DPS-a i očekuje se da se to dopusti. Tu nije riječ o incidentu nego o pokušaju opozicionih predstavnika da uđu u izborni štab DPS-a. Sasvim je poznato da DPS ima izborni štab u svakoj općini i to nije ništa novo, niti čudno. Nasilje u vidu upada u naš prostor je prizivanje đavola. Žalim zbog toga, ne opravdavam, nadležni organi će dati sud i svako će iz tog iskustva dobiti ono što ga sljeduje. U interesu svih je da imamo jedan miran izborni proces bez svih prigovora. Smatram da tih nekoliko incidenata ne može da dovede u pitanje miran potpuno legitiman izborni dan - ocijenio je Đukanović.

On je kazao da ne očekuje izbore prije 2020. i dodao da je siguran u ubjedljivu pobjedu DPS-a i na tim izborima.

- Mislim da bi našoj konkurenciji bilo bolje da dođu u Parlament i tamo da raspravimo sva pitanja koja su otvorena, jedno od njih je i Sudski savjet. Mislim da je bolje to nego da nastave bojkot - kazao je on.

O utjecaj sa strane, prevashodno ruskom, na izbore Đukanović je rekao da i dalje postoji tenzija.

- Postoji tenzija, ali je u odnosu na 2016. situacija značajno normalnija. Mi u svim našim izjavama pokušavamo da saopćimo da naš interes nije da globalno zaoštravanje odnosa bude trajno. Mi želimo da stvorimo uslove da kao stabilan region napredujemo ka cilju - kazao je Đukanović.

- Vlada će već u četvrtak izaći sa prijedlogom koji bi trebalo da riješi pitanje parlamentarne blokade kada je posrijedi Sudski savjet - najavio je potpredsjednik DPS-a i premijer Duško Marković.

On je kazao da je jučer DPS zabilježio snažnu pobjedu.

- Ova pobjeda nam daje novu energiju i novi zamajac da stotine miliona eura usmjerimo na ozbiljne i snažne perspektive za naše mlade. Posebno sam zadovoljan jer je ovu pobjedu obilježila crnogorska mladost i veliki broj obrazovanih ljudi. To je znak da u CG stasava veliki broj perspektivnih ljudi - kazao je Marković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.