REGION

Mogerini razgovarala s Đukanovićem: Crna Gora je čvrst sigurnosni partner s jakom ulogom u regionu

Mogerini i Đukanović: Nastaviti reforme

Piše: S. N.

4.6.2018

Visoka predstavnica Evropske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini (Federica Mogherini) susrela se danas s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. 

Kako je saopćeno iz njenog ureda, razgovarano je o političkoj situaciji u toj državi, njenom putu ka EU, te ukupnoj saradnji u regionu.

- Mogerini je istakla važnost nedavno održanog samita EU – zapadni balkan u Solunu, koji nije samo ponovo potvrdio da cijeli region ima evropsku perspektivu, već i da je na njemu pokrenuto više inicijativa koje za cilj imaju konkretne korake i veze koji čvršće povezuju EU i zapadni Balkan – preneseno je u zvaničnom saopćenju.

Dodaje se i da je dvoje zvaničnika razgovaralo o provođenju Reformske agende, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i slobode medija.  

- Crna Gora je čvrst sigurnosni partner s jakom ulogom u regionu. Primjer je jasnog EU izbora čvrstog strateškog opredjeljenja i zajedničkih vrijednosti – navedeno je u saopćenju nakon sastanka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.