REGION

Junker na sastanku sa Đukanovićem: Prirodno mjesto zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji

Antenam.net

5.6.2018

Prirodno mjesto zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji, a Crna Gora je najnapredniji kandidat u tom procesu, poručio je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) danas tokom susreta sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem u Briselu.

Junker je čestitao Đukanoviću na izboru za predsjednika države i iskazao zadovoljstvo što je upravo njegova posjeta Briselu prva zvanična posjeta nakon inauguracije.

Crna Gora je spremna da bude dobar i odgovoran partner Evropskoj uniji koji snažno promovira evropske vrijednosti u regionu, kazao je Đukanović.

On je ukazao na dva najznačajnija prioriteta državne politike u narednom periodu, ekonomski razvoj i jačanje državnih institucija u cilju unapređenja demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Đukanović se zahvalio Evropskoj komisiji na kontinuiranoj pažnji koji posvećuje zapadnom Balkanu, ističući izuzetno važnim da se održi entuzijazam proširenja paralelno sa procesom konsolidacije EU. 

Sagovornici su se usaglasili da sloboda medija i izražavanja predstavljaju važne pretpostavke za ukupan demokratski razvoj Crne Gore i u tom kontekstu su apostrofirani konkretni primjeri u našoj zemlji, uključujući napad na novinarku Lakić za šta je izražena odlučnost da se odgovorni privedu pravdi.

U razgovoru je učestvovao i evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han (Johannes Hahn ).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.