Potpredsjednik Transatlantske mreže lidera u Vašingtonu

Profesor Saša Toperić: Izbor Ðukanovića donosi stabilnost, a to je ključ daljnjeg razvoja

Pobjeda.net

- Vjerujem da će, ukoliko vaša Vlada nastavi ovim tempom raditi s Briselom, Crna Gora ući u Uniju 2025. Isto tako, očekujem da će završeni predsjednički izbori i izbor Ðukanovića donijeti neophodnu stabilnost, koja je ključ daljnjeg ekonomskog razvoja - kaže profesor Saša Toperić, potpredsjednik Transatlantske mreže lidera u Vašingtonu.

Do prošlog mjeseca Toperić je bio direktor pri Centru za transatlantske odnose pri Džon Hopkins univerzitetu u Vašingtonu zadužen za rad s 25 zemalja koje uključuju Mediteran, Bliski istok i zemlje zaljeva. Optimist je što se tiče budućnosti Crne Gore.

Upitan kako vidi situaciju u Crnoj Gori nakon ulaska u NATO, Toperić kaže:

- Ulazak Crne Gore u Alijansu je ogromno dostignuće za vašu zemlju. Provođenje reformi i usaglašavanje evropskih standarda će Crnu Goru ne samo uvesti u EU nego će dugoročno koristiti svim građanima, omogućiti priliv investicija, te osigurati kvalitetan i prosperitetan život građana. Vjerujem, ukoliko vaša Vlada nastavi ovim tempom raditi s Briselom, da će vaša zemlja ući u Uniju 2025. Isto tako, očekujem da će završeni predsjednički izbori i izbor Ðukanovića donijeti neophodnu stabilnost, koja je ključ daljnjeg ekonomskog razvoja. Raduje skorija najava o većem uključivanju opozicije u rad Parlamenta, jer je Parlament mjesto gdje treba voditi razgovore i utjecati na donošenje kvalitetnih zakonskih rješenja. Od ključnog interesa i ono što je predmet pažnje i u Vašingtonu je sloboda medija, koja predstavlja osnovu demokratije, te objektivno i nepristrasno izvještavanje. Kada ovo kažem, onda mislim kako na elektronske tako i štampane medije. Također, odgovornost je na Vladi, ali i na opoziciji da nađu najbolja rješenja za odblokiranje rada Sudskog savjeta, koja trebaju biti dugoročna, kvalitetna i u skladu s međunarodnim standardima. U narednom periodu neophodno je raditi na poboljšanju investicione klime, jasnom definiranju procedura kako bi se omogućilo više kvalitetnih investicija sa Zapada što je, vjerujem, želja svih u Crnoj Gori. Za ovo sve sada postoje realne osnove i generalno, ja sam optimist - istakao je Toperić za "Pobjedu".

NA VRH

Podijeli članak na