REGION

Đukanović: Crna Gora nije teren za eksperimentiranje

CdM

13.6.2018

Svi međunarodni partneri Crne Gore moraju shvatiti da je Crna Gora pravna i uređena država i da moraju imati potpune informacije, kazao je predsjednik Milo Đukanović komentirajući izjave s međunarodnih adresa na smjenu Andrijane Kadije s mjesta direktorice Javnog servisa. Ta smjena uslijedila je nakon što je Savjet RTCG problematizirao sporni ugovor koji je potpisala sa NVO CGO. 

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, upitan hoće li komentari s međunarodnih adresa koji su stigli nakon smjene Andrijane Kadije utjecati na daljnji put Crne Gore ka EU, saopćio je da je Crna Gora imala dosta dežurnih kritičara koji smatraju da se neki zvaničnici miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, piše CdM.

- Prije svega mislim da to ne može i neće utjecati na tempo puta Crne Gore ka EU. Svima u Crnoj Gori, a i onima koji se bave Crnom Gorom treba malo više udubljenosti i više informacija da bi razumjeli suštinu procesa koji se odvija. Želimo da Crna Gora ostvari do kraja svoje planove. I da sutra kad postane članica bude dio savremene civilizacije. Dobar dio puta smo prošli, ostalo je još mnogo posla i odlučni smo i spremni da ostatak puta pređemo. Potrebno je da u Crnoj Gori svi razumijemo šta nam je zajednički interes - kazao je Đukanović.

Kako je dodao, vladavina prava ne može se odnositi samo na one "koji nam se ne dopadaju".

- To moraju razumjeti naši međunarodni partneri. Mi nismo iz nužde opredijeljeni da budemo dio EU. Ako EU odluči da uspori proces ujedinjenja, mi moramo biti spremni na tu soluciju. Jako je važno da svi shvate da ovo nije teren na kojem se može eksperimentirati. Ovdje žive vrlo ozbiljni i odgovorni ljudi – saopćio je Đukanović.

Objašnjava da, kada Crna Gora usvaja zakone i gradi institucije koje su po uzoru na EU, to znači da su veoma odlučni da to i primijene.

- Primjenjivat ćemo te propise jer je to u našem interesu, pa i ako se nekom ne dopada kojim tempom i da li ćemo uopće kao zemlja zapadnog Balkana dočekati šansu da postanemo dio EU - kazao je. 

Također je, komentirao i zašto, sve češće, iz redova bliskih vlasti stižu poruke da nam EU navodno više nije cilj.

- S EU razgovaramo kao Evropljani i snažno vjerujemo da je važno da i Evropa mora biti ujedinjena, jer u suprotnom će izgubiti trku s Rusijom i Kinom. Ovo je teško za razumijevanje jednom dijelu crnogorske javnosti - kazao je Đukanović.

Novi poziv i apel od međunarodne zajednice da sarađuje s opozicijom Đukanović, uz podsjećanje da je opozicija ta koja bojkotira rad institucija, kaže:

- Sjećamo se da je opozicija sama promovirala ideju da blokadom državnih institucija skrati mandat. Nakon što smo pobijedili, mi želimo da balgodeti te pobjede iskoristimo da tokom ove četiri godine realiziramo naše planove. Interes nam je i da u ove preostale dvije i po godine nastavimo da ispunjavamo obaveze naše, ali vrata opoziciji su otvorena i teško da možemo više od toga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.