REGION

Značajna podrška Velike Britanije evropskoj i euroatlantskoj integraciji Crne Gore

CdM (Đukanović na prijemu ambasade Velike Britanije u Crnoj Gori)

CdM

20.6.2018

Za Crnu Goru je značajno to što London nastavlja da podržava evropsku i euroatlantsku integraciju cijelog regiona, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na prijemu ambasade Velike Britanije povodom 140 godina uspostavljanja bilateralnih odnosa Crne Gore i Velike Britanije, i rođendana Elizabete II. 

Đukanović je kazao da to što se prijem povodom ova dva velika datuma organizira u Vladinom domu na Cetinju ima posebnu simboliku, nabrojavši značajne datume i događaje koji povezuju ove dvije zemlje, piše CdM.

- I u najnovijoj crnogorskoj historiji, Velika Britanija imala je i ima svoje posebno mjesto i ulogu. Mi ne zaboravljamo da je London među prvima prije 20-tak godina podržao demokratski zaokret i evropski kurs Crne Gore. U tom vremenu posebno značajnu ulogu imali su Britanski Know-how fond i Britanski savjet. Ali i britanska Vlada svojom odlučnom, svestranom podrškom. To je posebno došlo do izražaja nakon obnove crnogorske državnosti, i ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa - kazao je Đukanović.

Vrijeme je, ističe on, pokazalo da borba naših engleskih poštovalaca i prijatelja za Crnu Goru 20-tih godina prošlog vijeka nije bila uzaludna.

- Velika Britanija, kao jedna od vodećih država u Evropi i svijetu, snažno je podržala Crnu Goru u procesu stupanja u NATO alijansu, gdje smo opet saveznici. Kao što podržava i naš evropski put, i evropsku i euroatlantsku integraciju cijelog regiona. Za sve nas je značajno što London nastavlja i bilateralno i multilateralno da to radi i nakon Brexita. Najbolja potvrda tome je organizacija Samita balkanskih zemalja u okviru Berlinskog procesa idućeg mjeseca u Londonu - kazao je Đukanović.

Crna Gora je, poručuje, čvrsto opredijeljena da u duhu novog vremena, pred novim izazovima, u procesu pregovora za članstvo u EU razvija što tješnju saradnju na svim poljima sa jednom po svemu velikom zemljom, najstarijom parlamentarnom demokratijom na svijetu.

- U izgradnji institucija, jačanju vladavine prava, i demokratizaciji društva, kao i na ekonomskom planu, stvarajući uslove za što brojnije prisustvo britanskih turista i investitora. Imamo za to snažne fundamente na koje zajednički možemo biti ponosni, koje smo gradili gotovo vijek i po, od prvog britanskog diplomate Kirbi Grina do ambasadorke Alison Kemp. Isto tako i snažnu političku volju, i sve druge pretpostavke za osavremenjavanje naše saradnje u 21. vijeku - poručio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.