GLOBUS

USNS Carson City: Transportni brod iz SAD uplovio u Bar

Screenshot

Antenam.net

29.7.2018

Brod Sjedinjenih Američkih Država "Carson City",  stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Baru.

USNS Carson City je vodeći ekspedicioni brzi transportni brod i trenutno je angažovan u okviru vojne komande za transport trupa i opreme.

-Ovo je prvi put da smo se odlučili da uplovimo u luku u Crnoj Gori, tako da sam siguran da će posjeta biti nezaboravna za posadu- rekao je kapetan Jonathan S. Keffer.



-Posjeta Baru i Crnoj Gori omogućit će unaprjeđenje odnosa i širenje mogućnosti za pretovar tereta, ali će nam i pomoći da uvrstimo Bar na listu luka koje nam mogu koristiti za sklonište u slučajevima loših vremenskih uslova u regionu. Ova vrsta broda je nova u regionu, a tokom jesenjih i zimskih mjeseci može se pojaviti potreba da bude preusmjeren usljed jakih vjetrova i nemirnog mora. Ovakav benefit može biti ostvaren samo uspostavljanjem bliske saradnje sa našim saveznicima tokom posjeta lukama. Ovo je odlična prilika za nas da gradimo dugoročne veze, kao i da posjetimo lijepu zemlju sa bogatom kulturom i historijom- rekao je on.


Tokom posjete, Keffer će na brodu primiti predsjednika Općine Bar Zorana Srzentića i predstavnike Mornarice Crne Gore. U cilju izgradnja veza među NATO saveznicima, posada broda će se sresti i sa kolegama iz crnogorske i grčke mornarice.

-USNS Carson City je svestrano, neborbeno plovilo dizajnirano za operacije u plitkim lukama i plovnim putevima. Brod podržava veliki broj različitih misija, uključujući i pružanje humanitarne pomoći i pomoć u prirodnim katastrofama, logističku podršku, kao i pomoć u vanrednim operacijama- saopćeno je iz američke ambasade.

USNS Carson City pruža podršku prilikom transport trupa, vojnih vozila i opreme. Brod može da primi 600 tona i plovi 1200 nautičkih milja prosječnom brzinom od 35 čvorova.

Na brodu se takođe nalazi i pista za polijetanje, koja može da podrži operacije pokretanja i opravke aviona u dnevnim i noćnim uslovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.