KRIMINAL

Spriječeno krijumčarenje dvije tone hašiša, uhapšeno 11 osoba iz Crne Gore

Fena

Fena

2.8.2018

Zahvaljujući podatku do kojeg je došla crnogorska policija, u međunarodnoj akciji, kojom je koordinirala Američka agencija za borbu protiv droge - DEA, otkriveno je i spriječeno međunarodno krijumčarenje dvije tone hašiša.

 Brod koji je prevozio drogu zaustavljen je u italijanskim teritorijalnim vodama.

Kako je saopćeno iz crnogorskog MUP-a, ova droga nije krijumčarena preko crnogorskog teritorija, ali se sumnja da je drogu brodom krijumčarilo 11 crnogorskih državljana - M. B., V. Ž., U. K., S. M., S. T., Lj. R., M. K., D. M., V. L., B. B. i V. L., pripadnici jedne organizirane kriminalne grupe i njima bliske osobe koje je italijanska policija privela. 

Kriminalistička obrada predmeta ove akcije, koju su zajedno izveli crnogorska policija DEA i italijanska policija, je u toku.

Službenici Uprave policije MUP-a – Odsjeka za borbu droge Sektora kriminalističke policije došli su do operativnog podatka da pripadnici jedne organizirane kriminalne grupe imaju namjeru prokrijumčariti veću količinu hašiša iz Maroka u Libiju. S obzirom na to da put krijumčarenja droge nije prolazio kroz teritorijalne vode Crne Gore, službenici Odsjeka su ove podatke razmijenili s DEA-om, nakon čega je uslijedilo planiranje i realizacije ovog predmeta u koordiniranim zajedničkim aktivnostima. 

Aktivnostima koje je provela i provjerama koje je izvršila došlo se do sumnje da ove osobe, pod krinkom da putuju kao posada broda u svrhu ispitivanja podmorja, planiraju da na dotični brod, koji je isplovio iz Luke Zelenika, po dolasku u Maroko ukrcaju dvije tone hašiša i da tu drogu prokrijumčare morskim putem u Libiju.

- U koordiniranoj akciji italijanska policija zaustavila je brod u italijanskim teritorijalnim vodama. Izvršen je pretres broda i pronađeno je 2.000 kilograma materije za koju se sumnja da je opojna droga hašiš. Spomenutih 11 osoba je privedeno radi daljnjih mjera i radnji. Uzimaju se izjave i od ostalih članova posade broda - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.