REGION

Crna Gora raspisala crvenu potjernicu za Džozefom Asadom, sumnjaju da je bio član kriminalne organizacije

Arhiv

Fosmedia.me

9.8.2018

Crnogorski istražitelji raspisali su crvenu potjernicu za bivšim agentom CIA-e Džozefom Asadom (Joseph Assad, 47) zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je 16. oktobra 2016. planirala da nasilno preuzme vlast, proglasi pobjedu Demokratskog fronta i spriječi ulazak Crne Gore u NATO. 

Prema saznanjima ''Pobjede'', narednih dana crnogorske vlasti tražit će izručenje Asada.

Njemu je odlukom Višeg suda određen pritvor zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, na čijem su čelu ruski državljani, agenti GRU, Eduard Širokov i Vladimir Popov.

Svjedočenje američkog državljanina Brajana Skota (Brian Scott), bivšeg agenta CIA-e i vlasnika kompanije "Patriotic defense group", dovelo je do preokreta i otvorilo vrata za – pokretanje istrage protiv Asada. 

Crnogorski istražitelji tražili su saslušanje Asada, ali je on to odbio, pozivajući se na 5. amandman ustava SAD. U američkom zakonodavstvu postoji odredba prema kojoj se osoba pozvana da odgovara pred zakonom može opredijeliti za šutnju, ukoliko ona sama, ili njena odbrana, misli da je to u njenom najboljem interesu.

Ipak, to nije osporilo sumnje crnogorskih istražitelja u njegovu umiješanost u plan koji se trebao realizirati 16. oktobra, piše ''Pobjeda''.

Skot je istakao da je direktno upozorio Asada da se ne upušta u operaciju u Crnoj Gori, ali da je, uprkos svemu, vlasnik kompanije ''Peregrini'' odlučno naveo da će ''obaviti posao'' koji mu je ponudio Aron Šaviv (Shaviv), izraelski stručnjak koji je vodio kampanju Demokratskog fronta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.