REGION

Ðukanović: Nova ofanziva Srbije protiv Crne Gore

Za to postoje dva razloga

Đukanović: Ne pokazujemo nesigurnost na provokacije

Agencije

14.9.2018

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da dolazi do obnove medijsko-političke ofanzive iz Srbije prema Crnoj Gori, nalik onim iz devedesetih godina, a da za to postoje dva razloga.

- Logično je da danas, 25 godina kasnije, ne pokazujemo nesigurnost na provokacije koje dolaze sa nekih adresa koje imaju vjekovne pretenzije na crnogorsku nezavisnost. Crna Gora osjeća da je izgradila imunitet da može bez velikog problema odbiti takve atake, bilo da oni dolaze sa nekih adresa iz regiona ili iz Moskve - rekao je Đukanović za TVCG.

Prema njegovim riječima, prvi razlog za to je unutrašnji politički život u Srbiji, a drugi je crnogorski.

- Prvi razlog je unutrašnji politički život u Srbiji koji je dominantno obilježen posljednjom fazom pregovora između Srbije i Kosova, gdje se se svi zajedno približavamo formalizaciji nečega što se suštinski dogodilo 1999. tokom onog zaludnog rata koji je Milošević poveo protiv međunarodne zajednice - rekao je Đukanović.

Podsjetio je i da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova, kako kaže, uvažavajući realnost.

- Pokušavao sam i u razgovorima i sa Tadićem i Vučićem da im kažem da ne smatram racionalnim da vode ratove koji su neki drugi izgubili. Ono što ne razumijem je da Srbija, kroz djelovanje svoje medijske scene i dijela političara, otvara neke druge frontove u regionu da bi relativizovala to pitanje, ili na neki način ublažila fokus javnosti Srbije prema pitanju Kosova - kaže Đukanović.

Drugi razlog je izvorno crnogorski, ukazao je Đukanović i naveo da se lideri prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori uporno trude da osujete Srbe da postanu dio crnogorskih državnih institucija.

- Ja ne vidim da su Srbi na bilo koji način ugroženi i mislim da Crna Gora ima izraženi senzibilitet za pripadnika bilo koje vjere i nacije u našoj državi - rekao je crnogorski predsjednik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.