REGION Zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala terorističke napade prije dvije godine

Prema potjernici Crne Gore, u Abu Dabiju uhapšen bivši operativac CIA-e

SAD su zatražile njegovo puštanje iz pritvora

Antenam.net
22.09.2018 09:12

Foto: Printscreen

Bivši operativac američke Centralne obavještajne agencije Džozef Asad (Joseph Assad) uhapšen je prije tri dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u Abu Dabiju, prema potjernici crnogorskih vlasti zbog sumnje da je bio dio logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016., saznaje ''Pobjeda'' iz više diplomatskih izvora.

Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Takvu proceduru SAD prakticiraju kada su američki državljani uhapšeni u inozemstvu, a kako je riječ o bivšem operativcu CIA-e, sasvim je izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstradicije.

Džozef Asad je svojevremeno bio od Specijalnog tužilaštva predložen za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, s ciljem da objasni kako ga je i zbog čega angažirao Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori u oktobru 2016.

Međutim, bivši operativac CIA-e je izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za provođenje istrage protiv Džozefa Asada. Na osnovu prikupljenih dokaza, Tužilaštvo je preciziralo da je Asad prihvatio ponudu Demokratskog fronta da izradi plan evakuacije, utvrđeno je da je boravio u Crnoj Gori pet dana prije izbora u društvu saradnika specijaliziranog za elektronsko prisluškivanje.

Utvrđeno je da je bivši operativac CIA-e napustio Crnu Goru 16. oktobra, nakon što su mediji objelodanili da je uhapšena grupa srpskih državljana osumnjičena da je spremala nerede u Podgorici nakon završetka glasanja.

NA VRH