REGION

Stejt department o hapšenju Asada: Sigurnost američkih građana prioritet

Džozef Asad uhapšen prije tri dana u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti koje ga sumnjiče za pokušaj proruskog državnog udara tokom parlamentarnih izbora 2016.

AFP

Antenam.net

23.9.2018

Stejt department upoznat je s izvještajima o hapšenju Džozefa Asada (Joseph Assad), američkog državljanina i bivšeg agenta CIA-e, u Abu Dabiju, na osnovu potjernice crnogorskih vlasti, ali zbog pitanja privatnosti, ne može da komentira slučaj, saopćeno je iz Državnog sekretarijata za Glas Amerike.

Kako je navedeno, sigurnost i dobrobit američkih građana su najviši prioritet Stejt departmenta.

Podsjetimo, jučer je crnogorska ''Pobjeda'' objavila, pozivajući se na diplomatske izvore, da je bivši agent CIA-e Džozef Asad uhapšen prije tri dana u Abu Dabiju po potjernici crnogorskih vlasti koje ga sumnjiče za pokušaj proruskog državnog udara tokom parlamentarnih izbora 2016.

''Pobjeda'' piše da je 47-godišnji Asad uhapšen pod sumnjom da je bio logistika u pokušaju svrgavanja prozapadne vlasti uoči prijema zemlje u NATO, zbog čega je optuženo 14 ljudi, uključujući dvojicu nedostupnih Rusa i dvojicu opozicionih lidera.

Taj dnevnik piše da su Sjedinjene Američke Države, nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

''Pobjeda'' podsjeća da takvu proceduru SAD prakticiraju kada su američki državljani uhapšeni u inozemstvu, ocjenjujući izvjesnim da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstradicije bivšeg agenta CIA-e.

Džozef Asad je prvo od Specijalnog tužilaštva bio predložen za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, s ciljem da objasni kako ga je i zbog čega angažirao Aron Šaviv (Shaviv) za operaciju u Crnoj Gori u oktobru 2016.

List podsjeća da je bivši operativac CIA-e izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za provođenje istrage protiv Džozefa Asada i zatražilo njegovo izručenje Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.