NEPOŽELJAN

Irineju će sutra na granici biti zabranjen ulazak u Crnu Goru?

Rekao da je Srbima u Crnoj Gori lošije nego što im je bilo u NDH i pod Osmanlijama

Irinej: Zbog mneprimjerenih izjava

Antena M

14.10.2018

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori saopćila je da će srpski patrijarh Irinej sutra doputovati u Crnu Goru, ali, prema saznanjima "Pobjede", njemu će na granici biti zabranjen ulazak.

- Neće mu biti dozvoljeno da prijeđe granicu – kazao je "Pobjedi" visoki zvaničnik crnogorske policije.

Nedavno su "Vikend" novine objavile da je pripremljen spisak nepoželjnih osoba iz Srbije te da je na njemu i srpski patrijath Irinej, kojem će "zbog najvulgarnijeg blaćenja Crne Gore biti zabranjen ulazak na crnogorski teritorij, zbog skandalozne izjave da je Srbima u Crnoj Gori lošije nego što im je bilo u NDH i pod Osmanlijama".

Za sada nikakve zvanične potvrde niti demantiranja te informacije nije bilo, pa ostaje da se vidi šta će se desiti sutra na granici. 

Srpska pravoslavna crkva saopćila je u petak da će Irinej boraviti u Crnoj Gori 15. oktobra.

U saopćenju su naveli da će on doći s patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Jovanom X. 

- U pratnji patrijarha Jovana bit će arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cijele Sjeverne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja bit će mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije – naveli su u saopćenju.

Istakli su da će dočeku prisustvovati i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop pakračko-slavonski Jovan, episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, episkop dioklijski Metodije i umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

- U 11 sati u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izgovoriti pozdravno slovo, a visoki gost patrijarašku besjedu. Predstojatelj Antiohijske pravoslavne crkve posjetit će Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici u 16 sati, gdje će mu također biti priređen svečani doček – saopćili su iz SPC. 

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je, nakon skandaloznih Irinejevih ocjena o statusu Srba i Srpske crkve u Crnoj Gori, portalu "Antena M" kazao da je njegov jedini komentar na to "da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", ističući da očekuje "da to patrijarh demantira".

Đukanović za "Antenu M": Očekujem da patrijarh Irinej demantira ono što je rekao

- Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere – istakao je tada Đukanović.

Odmah je uslijedio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopćeno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.