REGION

Đukanović smirio tenzije: Patrijarhu Irineju dozvoljen ulazak u Crnu Goru

Agencije

14.10.2018

Policija se oglasila poslije medijskih špekulacija da Irineju neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, jer je navodno na spisku nepoželjnih iz Srbije zbog ranijih izjava da je "položaj Srba ;u Crnoj Gori lošiji nego u vrijeme NDH i Osmanlija".

Portparolka Uprave policije Crne Gore Tamara Popović je Televiziji Crne Gore kazala da "u ovom trenutku ne postoji nijedna smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji".

Jedini zakonski osnov da Irineju ulazak u Crnu Goru bude zabranjen je procjena da bi njegov ulazak u Crnu Goru predstavljao prijetnju po nacionalnu bezbjednost, a takvih procjena, prema saznanjima podgoričkog radija "Antena M", nema.

"U pratnji patrijarha Jovana biće arhijereji Antiohijske patrijaršije, mitropolit akarski Vasilije i mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif. U pratnji patrijarha Irineja biće mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije", naveli su u saopštenju.

Ovo je druga posjeta patrijarha srpskog Crnoj Gori u posljednjih nekoliko meseci.

Do posjete dolazi uoči najavljenog definisanja statusa vjerskih zajednica u Cnoj Gori novim zakonom, te par dana nakon što je Carigradska patrijaršija i pored snažnog protivljenja Ruske crkve, odlučila da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve. Priznanje traži i Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), koja konaninski nije priznata.

Najviši crnogorski zvaničnici i vrh Srpske pravoslavne crkve razmijenili su poslednjih mjeseci oštre poruke.

Izjava srpskog patrijarha da je "položaj pravoslavne crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija", dok je položaj Srba poredio sa njihovim položajem u vrijeme NDH (Nezavisne države Hrvatske), saopštena tokom njegove ljetošnje posjete Crnoj Gori, izazvala je oštre osude crnogorskog državnog vrha i dijela javnosti.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je komentarišući tu izjavu kazao da "niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti", i saopštio da očekuje "da to patrijarh demantuje".

No odmah je usledio odgovor iz Beogradske patrijaršije, odakle je saopšteno da se Irinej neće izviniti Crnoj Gori.

Crnogorski premijer Duško Marković je takve poruke Beogradske patrijaršije okarakterisao kao pritisak na zvaničnu Podgoricu uoči donošenja Zakona o vjerskim zajednicama.

"Moraće se prestati sa vulgarnim napadima na državu i njene institucije", kazao je ranije Marković i poručio da Vlada neće dozvoliti nepoštovanje Crne Gore.

Crnogorski pokret (CP) koji obuhvata pristalice Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tražio je danas od države da uskrati gostoprimstvo patrijarhu srspkom i stane na put "razarajućem djelovanju" mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Pokret u reagovanju na Irinijevu i posjetu "proruskog" patrijarha Crnoj Gori dovodi u kontekst sa raskolom u pravoslavnoj crkvi nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna nezavisnost Ukrajinske crkve, a čime se oštro protivi Ruska pravoslavna crkva.

"Kako Moskva traži podršku drugih crkava vrlo je vjerovatno da će Amfilohije i Irinej još jednom zloupotrijebiti teritoriju Crne Gore kako bi je uvukli u svoje prljave igre. Već smo jednom reagovali sličnim povodom, kad su Crnu Goru uvlačili u pitanje beatifikacije Alojzija Stepinca, sa čime Crna Gora nema ama baš nikakve veze. Pitamo se kad će država stati na put takvoj zlouptrebi Crne Gore, jer se na taj način stvaraju negativne relacije sa drugim državama u stvarima koje nemaju nikakve veze sa Crnom Gorom", saopštili su iz Crnogorskog pokreta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.