CRNA GORA

Marković o posjeti Irineja: Crna Gora neće pognuti glavu, nema liste o zabrani ulaska

Antenam.net

16.10.2018

Poruku patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja sa Cetinje gdje je kazao: "Mi smo jedan narod i ako smo podijeljeni i ne treba da budemo razdijeljeni", komentarisao je predsjednik Vlade Duško Marković.  

"Ovakva izjava je sasvim drugačja nego što je bila prije njegove posljednje posjete. Crna Gora nema razloga da pogne glavu kada je u pitanju njen državni identitet. Nema razloga da se sakrivamo pred vrijednostima koje imamo, a to je multietnički i multivjerski sklad u kojem svi žive u miru, zajedništvu i solidarnosti. Kada isključimo političke interese i političku utakmicu. Vjerujem da je i patrijarh Irinej to razumio i da su poruke mira i suživota Crnoj Gori dobrodošle pa i od patrijarha Irineja ", poručio je Marković, prenosi Antenam.net.

Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao da je dobio poziv Mitropolije crnogorsko-primorske da bude danas njihov gost, ali da zbog obaveza na Žabljaku nije mogao da prisustvuje.

„Ali sam zahvalio pismom i u tom pismu poručio sam da očekujem da će Irinej povući svoju izjavu i da će se izviniti Crnoj Gori i njenim građanima".

Komentarisao je Marković listu o zabrani za ulazak u Crnu Goru, na kojoj je, kako se špekuliralo trebalo da bude patrijarh Irinej.

Crna Gora nema listu nepoželjnih osoba, saopštio je predsjednik Vlade.

"Kada bude bilo potrebe za to i kada budu postojali opravdani razlozi da takvu listu sačinimo mi je nećemo kriti od javnosti. Mi sada nijesmo pripremali takvu listu. Bila su očekivanja da će je možda biti. Osim onih osoba koje su u kriminalnom miljeu i povezane s kriminalom, koji nisu dobrodošlo ovdje, druge liste nema“, rekao je premijer dodajući da je u svakom slučaju Crna Gora odlučna da brani svoje dostojanstvo i dignitet ali prvenstveno demokratskim sredstvima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.