CRNA GORA

Han: Jedini forum političke rasprave je Parlament

Očekujemo da će sve stranke koje podržavaju evropski put Crne Gore aktivno učestvovati u radu odbora, rekao je evropski komesar

Arhiv

Antenam.net

2.11.2018

Evropski komesar za proširenje Johanes Han (Hahn) je bio jasan – forum političke rasprave u Crnoj Gori jedino je crnogorski parlament. To je "Pobjedi" saopćeno iz Hanovog kabineta na pitanje da evropski komesar za proširenje komentira najavu Građanskog pokreta URA i Demokrata o formiranju vaninstitucionalnog foruma koji bi se bavio izbornim zakonodavstvom.

- Komesar očekuje da sve političke partije koje podržavaju crnogorski put ka EU, aktivno učestvuju u radu privremenog skupštinskog odbora koji je upravo uspostavljen - rečeno je "Pobjedi" iz Hanovog kabineta.

Crnogorski parlament usvojio je u utorak odluku o obrazovanju Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, koji je, kako je obrazloženo, formiran radi optimizacije sveukupnog ambijenta u kome će biti održavani naredni izborni ciklusi.

Samo nekoliko sati kasnije Han je u poruci na Twitteru saopćio da pozdravlja formiranje privremenog odbora i da očekuje učešće svih u ovom radnom tijelu.

- Konačno. Očekujemo da će sve stranke koje podržavaju evropski put Crne Gore aktivno učestvovati u radu odbora - napisao je Han na Twitteru.

Desetak sati nakon Hanove objave, Građanski pokret URA i Demokratska Crna Gora, uradile su upravo suprotno od očekivanja visokog zvaničnika Evropske komisije. Lideri dvije partije Dritan Abazović i Aleksa Bečić najavili su učešće u radu foruma, ali svog, vanparlamentarnog, koji bi bio sastavljen od njihovih istomišljenika i djelovao bi van parlamenta.

Na taj način Bečić i Abazović su se jasno oglušili o zahtjeve Brisela, iako nije bilo davno kada su dvojica lidera upravo u sjedištu EU, komesaru Hanu predstavili svoj plan izbornih reformi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.