ŠVERC

Robijaši ugurali telefone u analni otvor i pokušali da prevare kontrolu

Avaz.ba

4.11.2018

Službenici crnogorskog Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija bili su šokirani kada su kod dvojice zatvorenika pronašli mobilne telefone koje su pokušali da prošvercuju tako što su ih stavili u analni otvor.

Svako od njih imao je čak po tri telefona, koji su otkriveni skenerima, i protiv njih su pokrenuti disciplinski postupci.

Mogućnost švercovanja mobilnih telefona povećana je od kada su se pojavili novi telefoni malih dimenzija koje je lako sakriti. Službenici su se susretali sa mobilnim telefonima skrivenim u dnu šerpe, garderobi, đonu, tjelesnom otvorima, ali nezapamćen je slučaj da se telefoni unose u analnom otvoru.

Službenici Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija su, inače, tokom ove godine oduzeli 414 mobilnih telefona od zatvorenika i pritvorenika. Oni su na razne načine pokušavali da prošvercuju telefone u ćelije, prenosi Telegraf.

Kako su zatvorenici, ali i oni koji im dolaze u posjetu maksimalno dosjetljivi po pitanju načina šverca nedozvoljenih predmeta, tako su i službenici ZIKS-a svakodnevno maksimalno posvećeni njihovom otkrivanju, pa drogu i mobilne telefone nalaze ušivene u garderobu, u posuđu, hrani. 

Najveći broj nedozvoljenih stvari (mobilnih telefona, kartica, punjača za mobilne telefone, zamotuljaka sa materijom nepoznatog porijekla, improvizovanih bodeža i drugih oštrih predmeta) unosi se prilikom posjeta zatvorenicima.

Osim ušivanja u garderobu, ubacivanja u hranu i posuđe, pojedinci i spolja pokušavaju da telefone ubace u dvorište zatvora. Tokom ove godine je preko žičane ograde u kompleks Zavoda prebačeno 88 mobilnih telefona. Službenici obezbjeđenja Zavoda koordiniranom akcijom i pretragom terena spriječili su da ti telefoni dođu u posjed zatvorenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.