POLITIKA Predsjednik Crne Gore putuje u Pariz

Na poziv Makrona: Đukanović na obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata

Uz najviše vojne počasti

Antenam.net
09.11.2018 17:38

Foto: Arhiv

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovat će sutra u Pariz na poziv predsjednika Francuske Republike Emanuela Makrona (Emmanuel Macron), gdje će prisustvovati ceremoniji obilježavanja stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata i inauguraciji Pariskog mirovnog foruma 10. i 11. novembra.

Na ceremoniji ispred Trijumfalne kapije, uz najviše vojne počasti, predsjednicima država, vlada i članovima delegacija će se obratiti predsjednik Francuske Emanuel Makron. 

On će nakon toga simbolično zapaliti plamen na Grobu neznanog vojnika. Ceremoniji će prisustvovati više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Prvog svjetskog rata, kao i visoki predstavnici Ujedinjenih naroda, evropskih institucija i drugih međunarodnih organizacija, sa supružnicima.

U okviru obilježavanja će se održati prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju. Na otvaranju Foruma će govoriti potpredsjednica Vijeća Pariskog foruma za mir, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš (Gutteres).

NA VRH